Paylaş
‘Volümetrik’ diyetle besinlerin kalorilerinden çok hacimlerine bakıyoruz. Hacim olarak büyük ve göz doyuran, enerjisi düşük besinlere bayılıyoruz. Yapılan birçok araştırmaya göre insanlar, doyana kadar yemek yemek istiyor. Bu durumda çoğu kişi ne yediğiyle değil, ne kadar yediğiyle ilgileniyor. Volümterik beslenmedeki temel amaçlardan biri kalori hesabi yapmadan, istediği kadar yiyerek doygunluğa ulaşmak oluyor. Klasik diyetlerle, sınırlı miktarda besin tüketerek diyet yapan insanların çoğu uyguladıkları kısıtlı beslenme programlarını alışkanlık haline getirmekte zorlanıyor. Hatta ideal kilolarına ulaşır ulaşmaz tekrar çok yemeye başlayarak verdikleri kilonun çoğunu geri alıyor. Ancak istediği kadar yiyebilecekleri besinlerin neler olduğunu bilen ve volümetrik diyetin püf noktalarını öğrene insanlar, diyetleri bitse bile açlık hissiyle baş etmek zorunda kalmıyorlar.
Volümetrik diyet de anahtar kelime, doymak. Bu diyet planının başrol oyuncuları arasında su ve posadan zengin sebze çorbaları, meyve, sebze, tam tahıllar, düşük yağlı süt ürünleri, yağsız et ve balık bulunuyor. Bu besinlerin en büyük ortak özelliği alternatiflerine göre daha düşük kalori içermeleri ve içerdikleri besin ögeleri ile metabolizmanızı hızlandırmaları, üstelik aynı porsiyonda yediğiniz de bile. Örneğin siz 200 gram hindi veya balık etinin yanına istediğiniz kadar haşlanmış sebze ile hazırlanmış püre, 1 kase yağsız yoğurt ekleyerek koca bir tabak tüketebilirsiniz.
Ana yemeklerin yanında yenilen yardımcı yemekler de fark etmeden kilo alınmasının temel sebeplerinden. Volümetrik diyet bu konuda da yardımınıza koşuyor, etinizin yanında yediğiniz tam yağlı peynir ve patatesle hazırladığınız püre yerine, kabak ve karnabaharı ezerek hazırladığınız sebze püresini hem sınırsızca yiyebiliyor hem de fazladan alınacak 360 kaloriden kurtulmuş oluyorsunuz. Böylece hem bağışıklığınızı güçlendirecek sebze tüketiminizi artırmış oluyor hem de istediğiniz kadar yiyerek özgürce hafifliyorsunuz.
Daha çok yiyerek, daha az kalori almanızı ve doyarak zayıflamanızı sağlayan volümetrik diyetin püf noktalarının başında su tüketimi geliyor. Bu diyet planında aklınıza yemek düştüğü anda önce su tüketmeniz ve gerçekten acıkıp acıkmadığınızı tespit etmeniz gerekiyor. Böylece susadığınız zamanı doğru tespit edip midenizi acıkmadığınız halde kalorisi yüksek atıştırmalıklarla doldurup sonrasında da pişmanlık yaşamazsınız.
Uygulanması oldukça kolay olan volümetrik diyette besinleri yoğunluklarına göre 4 grupta değerlendiriyoruz.
Sağlıkla ve doyarak kilo vermek isteyenler için uygulama oldukça basit günlük besin tüketiminizde 1. ve 2. gruba ağırlık vermeniz, günde 1 öğün 3.grup besinlerinden tercih etmeniz ve haftada 2-3 defa 4. gruptan beslenmeniz yeterli. Sağlıklı beslenme programlarının diğer hepsinde olduğu gibi bu programda da en önemli faktörlerden biri acele etmemeniz. Amacımız sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı, unutmayın. 20 yıldır üstünüze yapışan kiloları 20 günde vermeye çalışmak vücudunuza büyük haksızlık olur.
Volümetrik diyet ile sadece doymakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığınızı da koruyorsunuz. Meyve, sebze ve tam tahıllardan zengin, doymuş yağ içeriği düşük bu diyeti uygulamak kolesterolünüzü düşürmenizin, kan basıncının dengede kalmasının ve kalp sağlığınızı korumanın da en güzel yolu.
Fazla kilolu olmak, tip 2 diyabet risk faktörlerinde başı çekiyor. Volümetrik diyet sağlıklı kilo vermenize yardımcı olurken aynı zamanda yüksek lifli beslenmenizi sağlayarak, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabete karşı, sizin en güçlü silahınız oluyor.
Paylaş