Paylaş
Halk arasında ‘gülhatmi, silindir çiçeği, deve gülü’ gibi isimlerle de anılan bu bitki içeriğindeki pektin, nişasta, musilaj ve daha pek çok bileşenle hem sizi hem de vücudunuzu şaşırtacak pek çok yararlı etkiye sahip.
Vücuda rahatlık ve zindelik veren bu bitkinin en önemli özelliklerinden biri solunum yolları üzerinde sayısız faydası olması. Solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerde tahriş olan iç yüzeyi iyileştiren bu harika bitki, göğüs bölgesini yumuşatarak balgamın vücuttan atılmasına da yardımcı oluyor. Özellikle kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarla başa çıkmak için hatmi çiçeğini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bronşit ve faranjit gibi hastalıklara da oldukça iyi gelen bu bitki solunum sistemi sıkıntılarıyla başa çıkmada bire bir.
Antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip hatmi çiçeği solunum yollarında etkili olduğu kadar sindirim sistemi üzerinde de birçok iyileştirici etkiye sahip. Mide ülseri, mide iltihaplanması gibi hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olan bu çok fonksiyonlu bitki, aynı zamanda şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin giderilmesinde de büyük rol oynuyor. Eğer kronik kabızlıktan şikayetçiyseniz günlük beslenmenizde hatmi çiçeğine yer vererek bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün.
Hatmi çiçeği, idrar yollarında da mucizevi etkilere sahip. Eğer idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, böbrekleriniz iltihaplanmışsa veya böbrek taşı sancısından mustaripseniz hatmi çiçeğinin iyileştirici etkisinden yararlanarak bu sıkıntılardan kurtulabilirsiniz. İdrar söktürücü etkisiyle de meşhur olan bu bitkiyi yoğun ödem sıkıntısı yaşadığınız günlerde içtiğiniz su miktarını arttırmak koşuluyla tüketebilirsiniz.
Mucizevi hatmi çiçeğini çay olarak tüketmenin yanı sıra, çiçeğin yapraklarının bir miktar su ile beraber lapa haline getirerek vücudunuzdaki sivilce, yara ve lekelerin üzerine kullanarak iyileştirici ve onarıcı etkisini gözle görebilirsiniz. Olumlu sonuç almanız için bu işlemi düzenli olarak tekrarlamanız yeterli.
Ağız ve diş sağlığına da birçok yararı olan bu bitkiden elde edilen çayla gargara yaparak, ağız ve diş eti iltihaplanmalarını ve diş eti çekilmelerini tedavi edebilirsiniz.
Hatmi çiçeğinin kurumuş yapraklarından bir tutamını 1 litre kaynar suyun içerisine atıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz içerisine karanfil ve tarçın atarak iştahınızın ve kan şekerinizin dengelenmesini de sağlayabilirsiniz. Solunum yolları rahatsızlıkları yaşayanlar hatmi çiçeğini su yerine ılık sütün içerisine atarak tüketebilirler.
Hatmi çiçeğinin her ne kadar bir yan etkisi bulunmasa da, her bitki çayı gibi kontrollü tüketmek en doğrusu. Çay, 6 yaşından küçük çocuklarda ve hamilelerde hiçbir şekilde kullanılamayacağı gibi, sağlıklı yetişkin bireylerin de günde 1-2 fincandan fazla tüketmemesi uygun olacaktır. Kronik bir hastalığa sahip olan, düzenli olarak ilaç kullanan, herhangi bir tedaviye devam eden kişilerin bu çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Paylaş