Paylaş
Narın muhteşem yararlarını da içerisinde barındıran nar ekşisi, tıpkı nar gibi yüksek antioksidan etkilere sahip. Yüksek C vitamini içeriğiyle de göz dolduran bu harika kaynak, bağışıklığınızın kuvvetlenmesinde önemli rol oynuyor. Yiyeceklerin sindirimi esnasında vücudunuzda ‘oksidayon’ adı verilen bir işlem gerçekleşir ve bu işlem doku hasarına sebep olabilen serbest radikaller adında moleküller meydana getirir. Bu moleküller kanser, kalp hastalıkları gibi sağlığınıza zarar verecek hastalıklara sebep olabilir. İşte nar ekşisi bu serbest radikallerle savaşma konusunda oldukça başarılı! İçerdiği yüksek antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmekten tutun da kalp hastalıkları ve kansere kadar pek çok hastalıkla savaşmaya yardımcı.
Kalp hastalıkları demişken kolesterol konusunu merak edenleri de aydınlatmadan geçmek olmaz. Nar ekşisi içerdiği polifenollerle kolesterolün düşürülmesine destek veriyor. Öyle ki narın meyveler içerisindeki en yüksek polifenol içeriğine sahip olduğu göz önünde bulundurulursa nar ekşisinin bu harika etkisinin çok da şaşırtıcı olduğu söylenemez.
Nar ekşisinin en muhteşem özelliklerinden biri de B1, B3, B5 ve B6 gibi B vitaminlerini bünyesinde bulundurması. Vücudunuzun sinir sisteminden, kas sistemine, sindirim sisteminden, büyüme ve gelişmeye kadar pek çok alanda etkili olan bu vitaminleri nar ekşisinde bulabilirsiniz.
Vücuda enerji veren ve sindirim sistemini de düzenleyen bu muhteşem kaynak 1 yemek kaşığında yaklaşık 30 kalori içeriyor. Bu demek oluyor ki nar ekşisini belirli miktarlarda tükettiğinizde, zayıflama programlarında da keyifle tüketebilirsiniz. Tansiyonun düşürülmesinde de etkili olan nar ekşisini uygun porsiyonlarda tükettiğinizde faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Elbette her gün yeni bir markanın oluştuğu piyasa da nar ekşisinin doğal olanını bulmak çok da kolay değil. Gerek katkı maddelerinden gerekse gerçek nar özü yerine çeşitli şekerler kullanıldığından dolayı, nar ekşisini mümkün olduğu kadar güvendiğiniz yerlerden temin etmeye özen gösterin. Salatalarda kullanıldığında harikalar yaratan bu iksiri, dilerseniz çeşitli et ve tavuk yemeklerinde de tüketebilirsiniz.
Paylaş