Paylaş
Kışın yaratacağı depresif ruh halini engellemeye yardımcı olur.
Güneş ışınları serotonin hormonu üretilmesi için vücudumuza sinyal verir ve kendimizi daha iyi hissetmeye başlarız. Ancak kış günleri bizde daha az neşeli ruh haline neden olabilir. Hatta kendinizi depresyonun bir formu olan mevsimsel duygu durum bozukluğundan mustarip bulabilirsiniz. Moralinizi bozmayın, kış günleri tam tahıl karbonhidratları size ihtiyacınız olan desteği verebilir. Yapılan bir MIT çalışmasında tam tahıl karbonhidratlarının bol miktarda yenmesinin serotonin düzeyini artırdığı hatta tatlı yeme isteğini azalttığı bulunmuştur. Fakat her ne kadar çörek ve beyaz ekmek bize daha cazip gelse de, üzerimizde önce olduğundan daha kötü bir ruh hali bıraktığı ve kan şekerini hızla düşürüp yükselttiği bulunmuştur. Bu yüzden mutlu ve sağlıklı kalmak için tam tahılları veya kepekli tahılları tüketebilirsiniz.
Cildinizi kurumaya karşı korur.
Kış aylarında kuru hava cildinizin nemini emerek mat, sıkı ve kaşıntılı bir cilde neden olur. Bu konuda nemlendirici faydalı olabilir fakat ceviz içerisindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde kuru cilt sorunu ile mücadele eder. Omega 3’ler sağlıklı hücre zarlarını ve cildinizin içeriğini korur. Cilt hücreleriniz sağlıklı olduğunda da nem tutulum oranı artar.
Cilt koruyucu diğer besinler: Somon, keten tohumu, zeytinyağı, ton balığı.
Soğuk algınlığı ve grip virüsleri ile savaşır.
Yapılan son araştırmalarda sarımsağın hastalık önleyici olduğunu yinelemektedir. Sarımsağın içerisinde, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyaran allisin denen kimyasalın bu etkiye neden olduğu bulunmuştur. Nedeni her ne olursa olsun yemeklerinize sarımsak ekleyerek soğuk kış günlerinde ayakta kalabilirsiniz.
Virüslerle savaşan diğer besinler: Havuç, yoğurt, istiridye.
Kilo alımını önler.
Yapılan bir çalışmada günlük rutin olarak ortalamadan 14 gr daha fazla lifli besin tüketenlerin kilo alma olasılığının daha az olduğu bulunmuştur. Kabak gibi lif yönünden zengin gıdalar nispeten daha düşük kalori içerirler, size tok tutarak daha az yemek yemenizi sağlarlar ve daha yavaş sindirilirler. Kış kabağının bir porsiyonu 9 gr lif içerir ve tatillerde yapılan kaçamakları telafi için harika bir yoldur. Ayrıca kanser ve kalp hastalıklarını önleyici rolü olan karotenleri içerir. Kış kabağı yıl boyunca mevcuttur fakat sonbaharın başından kışın sonuna kadar daha yoğun bulunabilir.
Kilo kaybına yardımcı olan diğer gıdalar: Enginar, ahududu, kepekli tahıl, baklagiller.
Enerjinizi yüksek tutar.
Kısa kış günlerinde uyku hormonu melatoninin fazla salgılanması yüzünden kendimizi çok halsiz hissedebiliriz. Fakat kompleks karbonhidrat ve protein içeren bazı gıdalar (tam tahıllar, nişastalı sebzeler, kuru baklagiller vb.) sayesinde kendimizi daha enerjik hissedebiliriz. Fakat bu sefer de kilo alımı artar. Esmer ekmekle yapılan tavuklu sandviç çift taraflı enerjinizi arttırabilir. Kompleks karbonhidrat yavaşça sindirilerek kan şekerini sabit tutarken, protein de uzun sure doygunluk hissetmemizi sağlar.
Enerjiyi artıran diğer besinler: Tam tahıllı ekmek üzerine fıstık ezmesi, meyveli yoğurt, az yağlı peynir ile tam tahıllı kraker.
Kolay nefes almaya yardımcı olur.
Tavuk çorbası soğuk algınlığı ve grip sezonunda evde yapılabilecek en iyi ilaçtır. Yapılan çalışmalarda sıcak sıvıların sinüsleri geçici olarak açtığı, burun ve boğaz inflamasyonunu azalttığı bulunmuştur. Ayrıca tavuk çorbasının kalorisi ve doymuş yağ oranı düşük lif oranı yüksektir. Daha sağlıklı hale getirmek için çorbaya sebze ve tam tahıllarda ekleyebilirsiniz.
Sinüs temizleyici diğer gıdalar: Çay, kahve, et suyu ile yapılmış bütün çorbalar.
Paylaş