Paylaş
Diyet programı akşama doğru porsiyonları küçültmeyi hedefleyen 3 ana öğünü içeriyor; kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği. Kahvaltıda yulaf ve kahvaltılık gevrek gibi karbonhidratlı, lifli yiyeceklere yer veriliyor. Bu diyette karbonhidrat tüketimi, insülin üretimini tetiklediği ve insülin hormonu da kan şekerini enerjiye dönüştürdüğünden böyle bir kahvaltının güne enerjik başlamak için ideal olduğunu savunuluyor. Öğle vakitlerinde ise pizza gibi, karbonhidrat ve proteinin bir arada olduğu bir menü düşünülürken, akşam için proteinin daha yoğun olduğu; et, sebzeler ve salata gibi yiyeceklere yer veriliyor.
Northwood diyeti, popüler diyetlerin durduğu çizgiden oldukça uzakta. Tek bir besin grubunu önermemesi ve bütün besin gruplarını gün içerisinde dengelemesi, onu şok diyetlerden ayırmanızı sağlayacak en önemli özellik. Hiçbir besini yasaklamadığı için uygulamayı oldukça kolaylaştıran bu diyet, her gün mutlaka yürüyüş yapılmasını önererek fiziksel aktiviteyi de destekliyor.
Elbette diyette atlanan ve çoğu kişiye uymayan bazı noktalar da mevcut. Örneğin; diyette ara öğünün önerilmemesi, kan şekerini dengesi ve öğünlerdeki porsiyon kontrolü acısından tam anlamıyla bir dezavantaj. Ayrıca diyetin, akşam saat 19.00’dan sonra bir şey tüketilmesine izin vermemesi, sizi akşam saatlerinde sıkı bir açlıkla mücadele etmek zorunda bırakabilir. Diğer bir yandan, besin gruplarını her gün aynı şekilde programlamakta zorlanabilirsiniz. Öğlen bir pizza yemek isterken, kendinizi 1 tabak sebzeyle baş başa bulabilirsiniz.
Yasaklarla dolu olmaması bu diyetin uygulanmasını cazip kılarken, herkesin yaşam tarzına uygun olmaması ve akşam belli bir saatten sonra yemek yenmemesi gibi katı kuraları nedeniyle yaşam tarzına adapte edilmesi ve kalıcı kilo kaybı konusunda çok sıkıntılı, bu nedenlerle yine sağlıklı ve dengeli beslenmeyle yarışamıyor.
Kısaca Northwood diyeti, gün içerisindeki zaman dilimlerini metabolizma hızına göre akıllıca kullanmaya göre tasarlanmış bir diyet sistemi. Bu sistem her ne kadar minimum düzeyde yasak içerdiği için kolay uygulanabilir gibi gözükse de, özellikle herhangi bir metabolik hastalığa sahip olanlar (diyabet hastalığı, böbrek hastalığı, kalp-damar hastalığı, vb.), hamile veya emziren kadınlar, ergenlik dönemindeki gençler ve çocukların bu diyeti uygulamadan önce diyetisyenlerine danışmalı.
Paylaş