Paylaş
Sürekli yaptığımız davranışlar bilinçaltında kayıt altına alınır ve böylece bu davranışları her seferinde nasıl yapacağımızı düşünmeden otomatik olarak gerçekleştiririz. Örneğin, yazı yazma, yemek yeme, araba kullanma, her gün aynı yoldan işe gidip gelme vb. gibi farkında olmadan yaptığımız otomatikleşmiş pek çok davranışımız vardır.
Alışkanlık haline gelmiş bu davranışlarımızı değiştirmeyi aklımıza bile getirmeyiz. Ancak, sigara içme, aşırı yeme, tırnak yeme, uyurken yatağa işeme gibi istenmeyen alışkanlıklarımız bizi rahatsız eder ama bunlardan ne kadar kurtulmaya çalışsak da bunu kolayca başaramayız.
Bilinçaltımızın olağanüstü gücünün farkında olmadan yaşarız ama bilinçaltımız davranışlarımızı ve duygularımızın komuta merkezidir. Bilinçaltını bir bilgisayara benzetirsek, davranış kalıplarımızı ve alışkanlıklarımızı da yaşadıklarımız sonucunda bilinçaltında oluşan programlara benzetebiliriz.
Farkında olarak ya da olmadan gerçekleştirdiğimiz her davranış bilinçaltında çalışan bir programdır ve çalışmasını sağlayan tetikleyiciler vardır. Bu tetikleyiciler de duygu ve düşüncelerimizdir. Örneğin, gergin ve kızgın olduğumuz zaman ya sigara yakar, ya kahve içer ya da ne bulursak yeriz. Çünkü bilinçaltımızdaki program bunları yaparak bizi rahatsız eden durumdan uzaklaştıracak programı çalıştırmıştır.
İstenmeyen alışkanlıklar da otomatik olarak çalışan bilinçaltı programlarıdır. EFT ve NLP kendine özgü teknikleriyle bu programları silerek, değiştirerek ya da yeniden yapılandırarak istenmeyen alışkanlıkların ortadan kaldırılmasında başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlayan iki yöntemdir.
Nörolinguistik Programlama anlamına gelen NLP, geçmişteki deneyimlerin oluşturduğu zihinsel kalıplar olan davranışlarımızı yeniden yapılandırma yöntemidir.
Genel anlamda NLP, artık ihtiyacımız olmayan ya da istemediğimiz kalıpların yerine, daha iyi ve olumlu yeni kalıplar koymamıza yardımcı olur.
NLP düşünmeden otomatik olarak yaptığımız istenmeyen alışkanlıkları bilinçli hale getirerek ortadan kaldırmak için kullanılan etkili bir yöntemdir.
Duygusal Özgürlük Tekniği anlamına gelen EFT ise, akupunktur noktalarına hafifçe vurarak olumsuz düşünce ve duyguların zihnimizde yarattığı olumsuz enerjiyi boşaltarak yerine olumlu duyguları yerleştirme yöntemidir.
Alışkanlıklarımızı yaşadıklarımız ve duygularımız oluşturur. İstenmeyen alışkanlıklar, yaşadıklarımızın ve duygularımızın olumsuz etkileşimlerden kaynaklanır.
Alışkanlıklar kolay yerleşmezler ama yerleştikten sonra da duyguların oluşturduğu enerji sisteminin içinde adeta sabitlenirler ve tıkanıklığa neden olurlar. EFT olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşünceleri yerleştirerek enerji sistemindeki bu tıkanıkları giderir.
Kullanılan teknikler farklı olsa da her iki yöntemde de amaç istenmeyen alışkanlıkların altında yatan bilinçaltındaki olumsuz duygu ve düşüncelerin olumluya dönüştürülmesidir. Bunun için gidilen ortak yol zihinsel farkındalık oluşturmaktır.
Alışkanlıklar kimi zaman buzdağının görünen kısmıdır ve önemsiz gibi görünen bir alışkanlık çok güçlü duyguları bastırma aracı olarak kullanılıyor olabilir.
Gerek EFT, gerekse NLP yoluyla geliştirilen farkındalık, duyguları değiştirmek ya da yeniden yapılandırmak için en uygun ortamı yaratarak, istenmeyen alışkanlıkların bırakılmasını ve yaşamın kalitesinin daha üst seviyeye çıkarılmasını sağlar.
Paylaş