Paylaş
Kaybettiğiniz dişlerinizin yerlerini doldurmak için iki yoldan birini seçebilirsiniz: İmplant ya da köprü. Ancak karar vermeden önce her iki yöntemin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmeniz iyi olacaktır.
Önce implant ve köprünün ne olduğunu tanımlayarak başlayalım…
Köprü yapmak için boşluğun her iki yanındaki en az iki diş kesilir. Ölçü alındıktan sonra yapılan protez bu kesilen dişlerin üzerine yapıştırılır.
İmplant ise, eksik dişin olduğu, çene kemiğine titanyum vidaların yerleştirilmesi ile yapılır. Tanımlarından da anlaşılacağı gibi, implantın en önemli avantajı diğer sağlıklı dişlerinizi korumasıdır. Köprüde olduğu gibi, eksik olan tek bir diş için sağlam iki dişinizin zarar görmesi gerekmez.
Köprü ile implant arasındaki diğer önemli fark kullanım süreleridir. Köprünün yapıldığı malzemeye göre değişen bir kullanım süresi vardır ve genellikle 10-15 yıl sonra değiştirilmesi gerekir. İmplant ise çok daha uzun süre kullanılabilir, hatta ömür boyu kullanılanları vardır.
İmplant, çiğneme ve konuşma işlevlerinin yerine getirilmesi ve estetik görünüş açısından doğal dişe köprüden çok daha yakındır. Köprünün dezavantajlarından biri, köprü ayakları olarak kullanılan dişlerin zaman içinde çürüme riskinin olması ve bu durumda çürüyen diş tedavi edilerek köprünün yenilenmesinin gerekmesidir. İmplantta böyle bir risk yoktur. Ayrıca köprünün diş eti hastalığı geliştirme olasılığı, implanta göre daha yüksektir.
Köprünün önemli tek avantajı düşük maliyetli olmasıdır ancak implantın daha güvenli, dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu dikkate alınarak yapılacak kâr-zarar hesabında implantın uzun vadede daha karlı olduğu görülecektir. Köprü yapımının daha kolay olması, bir avantaj olarak düşünülebilir ancak resmin bütününe bakılarak implantın olumlu yönleri dikkate alındığında bu da göz ardı edilebilecek bir ayrıntı olarak kalacaktır.
Köprünün tercih edilebileceği bir diğer durum da şudur; şayet yandaki dişler sorunluysa, kırık, restorasyonlu ya da geniş dolgular içeriyorsa ve kaplandıkları takdirde daha sağlıklı olacaklarsa ilk tercih olarak köprü düşünülebilir.
Diş implantlarının uygulanamadığı bazı durumlar da vardır. Çocuklarda ve kemik gelişimini tamamlamamış bireylerde implant ekimi yapılmamaktadır. Ayrıca hamileler, diyabet, hemofili veya önemli bağışıklık sistemi hastalıkları bulunan kişiler implant ekimi için uygun değillerdir. Bu hastalar içinde köprü protez yapımı daha uygundur.
Köprü, yalnızca çene kemiğinin implanta uygun olmaması durumunda ve bazı sistemik hastalıklarda zorunlu olarak tercih edilebilecek –şimdilik– en iyi seçenek olarak kullanılmaya devam ederken, yeni teknolojiler ışığında sürekli iyileştirmelerin yapıldığı implant yöntemi, sayıları giderek artan pek çok kişi tarafından tercih edilen öncelikli yöntem olmaya devam edecek gibi görünüyor…
Sağlıklı günler…
Paylaş