Paylaş
Diş beyazlatma olarak bilinen “dental bleaching” günümüzde oldukça fazla tercih edilen, yaygın bir estetik diş hekimliği uygulaması... Diş minesine zarar vermeden ve dişin yapısını bozmadan uygulanan diş beyazlatma işlemiyle dişin doğal renk pigmentleri ötesine sağlıklı bir geçiş yapılabiliyor. Bu uygulamanın diş ve ağız sağlığı açısından mutlaka bir diş hekimi tarafından yapılması ya da hekim tarafından hazırlanan plaklar ve beyazlatıcı jellerle önerilen şekilde evde uygulanması gerekiyor. Dolayısıyla diş beyazlatma işlemi uygulamak isteyen hastanın, hekim kontrolü olmadan hazır satılan beyazlatma ilaçlarıyla ev ortamında kendi bildiğince beyazlatma işlemi yapması diş ve diş eti sağlığı bakımından riskli olduğu için kesinlikle önerilmiyor. Sonuç olarak, kusursuz bir gülüşe sahip olmanın en önemli anahtarı olan bembeyaz ve sağlıklı dişler için mutlaka bir diş hekimine başvurulması önem taşıyor.
Dış etkenlerle birlikte, zamanla dişlerin mine ve dentin tabakasında oluşan diş lekelenmeleri ve renk değişimi, kadın erkek herkesin günlük yaşamında sıklıkla yaptığı gülümseme eyleminin içtenlikle tekrar edilmesini engelliyor. Oysaki profesyonel diş hekimleri tarafından uygulanan ya da denetiminde yapılan beyazlatma işlemiyle, bol kahkahalı günler hiç de uzak değil... Basit ve ağrısız bir müdahale olan bleaching yönteminde öncelikle diş hekimi, hastanın beyazlatma işlemine uygun olup olmadığını görmek için bazı değerlendirmeler yapıyor. Sonrasında beyazlatma işleminde aktif madde olan hidrojen peroksit veya karbamit peoksit ürünlerinden birini rengi açılmak istenen diş üzerine lazer ışınıyla birlikte uygulanıyor. 15- 30 dakikalık bekleme süresinin ardından oksijen, diş minesi ve dentin tabakası içine sızarak, diş renk tonunun uygun oranda beyazlamasına yardımcı oluyor.
Bleaching, yani diş beyazlatma yöntemi klinik ve ev uygulaması olarak iki tip oluyor. Evde uygulanabilecek diş beyazlatma yönteminde hasta işlemi kendi başına yapabiliyor. Fakat bu, diş hekimi denetimi olmaksızın ev kullanımı için tasarlanmış ticari beyazlatma ürünleri ile kontrolsüz bir şekilde, diş beyazlatma işleminin uygulanabileceği anlamına gelmiyor. Ev uygulamasını kapsayan bleaching uygulamasında da, uzman diş hekimce hazırlanan plaklar ve ilaçlar kullanılıyor. Alelade yapılan diş beyazlatma yöntemleri diş ve dişetlerinin sağlığı açısından oldukça zararlı ve riskli olabiliyor. Dolayısıyla, güzel gülüşlere sahip olabilmek için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekiyor.
Paylaş