Merih Keçe
Merih Keçe
Merih Keçe

Diş eti hastalıkları kalp krizini tetikleyebiliyor!

Ağız ve diş enfeksiyonları; üst solunum yolları hastalıklarından zatürreye, diyabetten kalp-damar hastalıklara, hatta erken doğum ve düşüklere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor.

Haberin Devamı

Yapılan bilimsel araştırmalar, diş ve dişeti hastalıkları ve ağız enfeksiyonlarının koroner kalp hastalıklarını tetiklediğini gösteriyor. Bu nedenle ağız ve diş sağlığını korumak genel sağlığın korunmasında önemli ve birincil koşullardan biri. Ağız ve diş enfeksiyonları; üst solunum yolları hastalıklarından zatürreye, diyabetten kalp-damar hastalıklara, eklem hastalıklarından ülsere hatta erken doğum ve düşüklere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi olabiliyor. Hatta eksik dişi olan kişilerde dişeti problemleriyle başlayan sorunlar, mide ve sindirim sistemi hastalıklarına neden olabiliyor. Diş eksikliği, önlem alınmadığı takdirde, diyabet ve kalp krizini bile tetikleyebiliyor. Çünkü ağız ve diş hastalıklarıyla kalp rahatsızlıkları arasında ciddi bir ilişki var.

Haberin Devamı

Diş ve kalp arasındaki bağlantı spekülasyon değil!

Dişlerin araları doğru temizlenmediğinde biriken yemek artıklarında bakteri birikmesi yaşanıyor. Bu bakteriler vücuttaki iltihapları tetikliyor. Bu iltihaplar da damar fonksiyonlarının aksamasına yol açabiliyor. Diğer bir değişle, diş eti hastalıkları sonucu diş etlerinde meydana gelen kanamalarda bazı bakteriler kan akış sistemine sızıyor ve yaptıkları olumsuz etkilerle damarların tıkanmasına yol açarak kalp krizi riskinin artmasına neden olabiliyor. İltihaplanmış diş etlerinden sızan kan bazı bakterilerin içeri sızması açısından kapı görevi görebiliyor. Bu kapıdan içeriye sızan bakteriler ise kalp etrafındaki keselerin iltihaplanmasına neden olarak ölümcül kalp hastalıklarının habercisi olabiliyor. Özellikle 50 yaş üzeri erkekler üzerinde yapılan bir araştırmada ciddi diş eti rahatsızlıkları olanların koroner kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalinin diğerlerine göre kat ve kat yüksek olduğu gösteriyor. Bu yüzden komple bir ağız ve diş temizliği çok önemli.

Çözüm: Düzenli kontrol, ağız ve diş bakımı!

Yemenin, içmenin, çalışmanın, kızmanın, öfkelenmenin, sıcağın, soğuğun yani her şeyin aşırısı özellikle problemli kalpleri vurabiliyor. Ancak ağız ve diş bakımının aşırısının bir zararı yok. Bu nedenle düzenli ağız ve diş kontrolleri yılda 2 kez, diş taşı ve plak temizliği, günde 3 kez olmak üzere doğru tekniklerle yapılan diş fırçalanması ve mutlaka kullanılması gereken diş ipi, iyi bir ağız ve diş sağlığından daha fazlasını kazandırabiliyor.