Paylaş
Amerikan Dental Araştırmalar Birliği tarafından ele alınan “Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler” konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur. Bu araştırma ışığında, Yeni Zelanda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı ve Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç. Dr. Peter Molan; “Diş çürüğünden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis, Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii'nin ürettikleri asit miktarını bal önemli ölçüde azaltmaktadır” açıklamasında bulunmuştur. Bundan yola çıkılarak, anti enflamatuar kompenentleri sayesinde, şişliği ve ağrıyı azaltan özelliği ile balın yaraları iyileştirme konusunda artı bir yarar sağladığı sonucuna varıldığı belirtilmiştir…
Balı faydalı hale getirmek için mutlaka dişler fırçalanmalı
Asidik tepkisi nedeniyle bakterilerin ve mikroorganizmaların oluşması ve yaşaması için elverişsiz bir ortam hazırlayan balın, antibiyotiklere karşı direnç gösterebilen MRSA bakterisine karşı koyabildiği keşfedilmiştir. Bunun nedenini anlayabilmek için balın yapısına bir göz atalım.
Özellikle kahvaltı öğününde eksik olamaması gereken balın içeriğinde %34 Fruktoz, %2 sakkaroz, %40 meyve şekeri, %17 su bulunmaktadır. Balın geriye kalan %7'lik bölümünde ise demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, protein ve asitler vardır. Ayrıca, balın içinde minerallerin, şekerlerin ve birçok vitaminin yanı sıra az miktarda hormon, çinko, bakır ve iyot da bulunmaktadır. Bu nedenle, özellikle kemikler ve dişler için oldukça yararlı ve özel bir üründür. Fakat yapısında pek çok şeker barındıran balın tüketiminden sonra özellikle yatmadan önce dişerin itina ile fırçalanması gerekmektedir. Diğer bir değişle, bal tüketiminin özellikle dişler için faydalı bir hal alabilmesi için mutlaka diş ve diş etlerinin fırçalanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, nem oranı sıfır olan yani bakterilerin, mikroorganizmaların ve diğer bütün canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan nem miktarını bulunmayan bal, insan vücudunu etkileyen pek çok mikroorganizmayı da içermediği de doğrudur.
Diğer tatlılara göre bal daha mı yararlı?
İçinde pek çok aminoasit, vitamin ve diğer elementler bulunan bal hücre ve doku yapımına en çok destek olan doğal gıdalar listesinde yer almaktadır. Ayrıca, bal vücuda alınan kalsiyum ve magnezyum miktarının büyük bir kısmının emilmesini sağlamaktadır. Bu da, özellikle kemik yapısının gelişimine ve diş yapılarına iyi gelmektedir. Bu nedenle, özellikle ağız içi sağlığını artırabilmek ve diş yapılarının sağlamlığını koruyabilmek için kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan süt ve badem gibi besinlerin yanında bir tatlı kaşığı bal yemesi önerilmektedir.
Günümüz gıda pazarında, organik ürünlerin azlığı ve pahalılığı nedeniyle, katkısız ürünler bulmak bir hayli zor olsa da, ağız ve diş bakımı için yalnızca doğal yollarla yapılmış ve hiçbir katkı maddesi içermeyen süzme ve petek balın vücut için yararlı olabileceği fakat diğer şeker içerikli gıdalarda olduğu gibi bal tüketiminden sonra da mutlaka dişlerin fırçalanması gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Her ne kadar Amerikan Dental Araştırmalar Birliği tarafından bal tüketiminin diş çürüklerini önlediğine yönelik bir açıklama yapılsa da, yapısı gereği bakteri ve mantarların üremesini önleyen balın içerdiği şeker miktarı nedeniyle, diş ve diş etlerinde tam koruma sağlayacağı söylenemez. Fakat çocuklara şekerli yiyecekler verilmesi yerine, şeker içeriği bakımından en az zarar verecek olan balın tükettirilmesinin diş çürüğü oluşumunun gecikebilmesi açısından daha yaralı olduğu söylenebilir.
Paylaş