Bu sandalyeyi satın alırken dikkat edilecek diğer noktalar neler?
Haberin Devamı
Bebekler, 5. aydan itibaren desteklenerek dik oturabilirler. Bu aydan sonra mama sandalyesindeki bebek, sofrada size eşlik edebilir. Peki, mama sandalyesi alırken bebeğin sağlığı ve güvenliği açısından nelere dikkat etmek gerekir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meral Saraçel Benbiçaço, konu hakkında aileleri bilgilendirecek önerilerde bulundu.
Bebeklerin 5. aydan itibaren sofrada size eşlik etmelerinin amacı karınlarının doyması değil, sizinle birlikte yemekte vakit geçirmeleridir. Bunun için de bebekler sofraya aç oturtulmalıdır. Bebeklere bu noktada "Yemek sofrada yenir” veya “Sofra yemek yenilen bir yerdir" mesajını vermek önemlidir.
Bebeğinizi 5. aydan sonra mama sandalyesi ile masaya oturturken, eline eğri-büğrü plastik kaşık veya yutamayacağı uzunlukta, orta boy bir havuç verebilirsiniz. Bu havuç dişleri oluşurken, iyi bir diş kaşıyıcı olarak da kullanılabilir. Ayrıca, damak zevkinin gelişmesi adına bebeğe meyve, peynir gibi besinler tattırabilirsiniz.
Mama sandalyesi alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Aldığınız her eşya gibi mama sandalyesini alırken de kısa süreli kullanım yerine, ileri yaşlarda da kullanılabilecek bir ürünü tercih edin. Yani önce mama sandalyesi olarak, 2- 3 yaşından itibaren ise masa ve sandalye niteliğinde olacak tipte bir mama sandalyesi seçin.
Her geçen gün daha hareketli ve yaramaz olan bebeğiniz için dengesi bozulmayan, her türlü sallanma ve tepinmeye dayanıklı bir mama sandalyesi tercih edin.
Bebeğin mama sandalyesinde ayağa kalkabileceğini de düşünerek, ürünün emniyet kemeri olup olmadığına bakın.
Dişleri çıkarken, önüne gelen her şeyi ısırabileceğini veya yalayabileceğini göz önüne alın. Bu nedenle üzerinde kolay çıkabilen boncuk, yapıştırılmış düğme ve ilavelerin olmadığı ürünleri seçin. Ayrıca mama sandalyesinde sivri çıkıntıların olmamasına da dikkat edin.
Bebeğinizin gün geçtikçe irileşeceğini göz önünde bulundurun. Uzun yıllar içinde oturabileceği ve üzerinde çıkarılabilir ilave desteklerin bulunduğu bir mama sandalyesini tercih edin.
Yemek yedirirken, bebeğinizin yemekleri püskürtebileceğini veya kusabileceğini düşünerek, yıkanabilir olanlarını seçin.
Mama sandalyesinin yemek masanızdan daha yüksek veya çok alçak olmamasına dikkat edin. Sandalyenin, bebeğiniz otururken masayı rahat görebileceği bir yükseklikte olmasına özen gösterin.
Çin malı, üzerinde kanserojen boyalı kaplamalar ve döşemeler olan mama sandalyelerini almaktan kaçının.
Mama sandalyesine oturtmak için zorlamayın!
Mama sandalyesine oturmak istemeyen bebekleri oturtmak için asla zorlamayın. Her masa gördükçe reaksiyon göstermesine ve psikolojik iştahsızlığın oluşmasına yol açabilirsiniz. Neden tepki gösterdiğini anlamaya çalışın, gerekirse bir süre başka yerde yemek yedirdikten sonra farklı bir mama sandalyesini deneyin.