Paylaş
Anne sütü yeni doğmuş bir bebeğin büyümesi ve beyin gelişiminin sağlanabilmesi için gereken tüm besin öğelerini içeriyor, bu nedenle “mucizevi besin” olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla emzirme sürecinde özel veya farklı gıdalar yemek gerekmiyor. “Emzirme döneminde 4 yapraklı yonca modeli olarak tanımlanan et, süt, sebze, meyve ve tahılları içeren dengeli bir beslenme programı uygulaması yeterlidir” diyen Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, sütü az gelenlere tavsiyelerde bulundu.
Kadınlar için hayatının en özel dönemlerinden biri olan hamilelik sürecinin mutlu sonla tamamlanmasının ardından sağlıklı bir insan yetiştirmenin sorumluluğu başlıyor. Bunun ilk aşaması da beslenme ihtiyacının karşılanması oluyor. Daha önce bu süreci yaşamış bile olsa tüm anneler için doğumun hemen ardından gelen en belirgin kaygı “Çocuğum yeterince besleniyor mu?” oluyor. Konuyla ilgili çevredeki hemen herkesin ayrı bir fikrinin olması da kafaların iyice karışmasına yol açıyor. Bebeğin sağlıklı olması için annenin sağlıklı beslenmesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, “Emzirme döneminde hızlı kilo vermeyi vaat eden şok diyetler uygulamak yapılmaması gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Bu dönemde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi zaten kilo kontrolü sağlıyor” şeklinde konuştu.
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, emziren anneler “Sütüm yetiyor mu endişesine kapılmamak için nasıl bir beslenme düzeni takip etmeli?” sorusuna işe şu şekilde yanıt verdi:
“Emzirme sürecinde et, süt, sebze, meyve ve tahılları içeren dengeli bir beslenme programı uygulamak yeterli. Bununla birlikte anne sütünü artıran en önemli faktörlerden biri emzirebilmek olduğu için bebeğiniz her istediğinde emzirmeniz gerekiyor. Bu dönemde annelerin ekstra vitamin veya mineral takviyesini doktorlarına sormadan kullanmamaları gerektiğini de tekrardan hatırlatalım.”
A vitamininden zengin gıdalar tüketin: Sütün kalitesini yükseltmek ve laktasyonu (süt salınımı) artırmak için A vitamininden zengin yumurta, havuç, yeşil yapraklı sebzeler ve kayısıya beslenme programınızda yer ayırın. Özellikle havuç ve yeşil yapraklı sebzeler kolay atıştırmalıklar olduğu için kilo kontrolüne de yardım ediyor.
Süt ve yoğurdu ihmal etmeyin: Hem hamilelik hem de emzirme sürecinde kaybedilen kalsiyumunun yerine konabilmesi gerekiyor. Bunun için, süt, yoğurt, kefir, ayran gibi kalsiyumdan zengin besinleri her gün tüketmeye özen gösterin.
Yeşil yapraklı sebzeler yiyin: Vitamin ve mineraller açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin laktasyonu (süt salınımı) artırıcı özelliği bulunuyor, aynı zamanda yüksek posa içeriği ile doğum sonrası kabızlık probleminin önüne geçmeye de yardımcı oluyorlar. Dolayısıyla her öğününüzde yeşil yaprakları sebzelerin olmasına özen gösterin.
Mutlaka günde 3 litre su için: Aslında su bir besin maddesi olmasa da emzirme döneminde yeterli süt kaynağına sahip olmanın en önemli yolu... Bu nedenle günlük 3 litre su tüketiminin altına düşmeyin. Sıvı tüketimini artırmak için taze veya kuru meyvelerden hoşaf veya kompostolar yapılabilir. Bunun yanında ayran ya da az şekerli limonatalar da tercih edilebilir. Ancak hiçbir sıvının suyun yerine geçmediğini de bilin.
Kahve ve çaydan uzak durun: Kafein hem anne hem de bebekte huzursuzluk yaratarak kaliteli bir uyku geçirilmesine mani olur. Bu nedenle kahve, çay gibi kafein içeriği yüksek yiyecek ve içecekleri tüketmeyin. Ancak çok isteniyorsa günlük 2 bardak açık çay veya 1 fincan Türk kahvesi içilebilir.
Rezene, ısırgan otu çayı tercih edin: Prolaktin ve östrojen hormonlarının özelliğini yükselterek anne sütü miktarının artmasına yardımcı olan rezene, ısırgan otu ve çemen otu gibi bitkilerle tanışın. Bu bitkilerin çayını demleyip günde 2-3 fincan içebilirsiniz. Ayrıca ıhlamur, melisa, papatya çayları da anne ve bebeği rahatlatarak uyku probleminin azalmasına yardımcı olur. Bu süreçte annelerin doktorlarına sormadan herhangi bir bitki çayı ya da karışım tüketmemeleri konusuna da yine dikkat etmeleri gerekir.
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, laktasyonu (süt salgılanmasını) artırarak anne sütünün fazla gelmesine yardımcı olacak hurma topu tarifini vermeyi ihmal etmedi.
Malzemeler
4 adet hurma
1 çay bardağı çiğ badem
3 yemek kaşığı süt
Hazırlanışı: Hurmaları sıcak suda beklettikten sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın. Daha sonra rondoya bademler ve süt ile beraber atın, karıştırın. Sonra oluşan karışımı elinizde yuvarlayarak top top yapın. İster kakao ister Hindistan cevizi ile kapla-yın. Bir müddet buzlukta bekletin. Rezene çayınızın yanında tüketebilirsiniz.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş