Paylaş
Teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve bununla birlikte yaşam kalitemizi azaltan bazı sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaşıyoruz. Bel ve boyun ağrısı da bunlardan biri. Günlük hayatımızda dikkat edeceğimiz bazı noktalar, fizik tedavi uygulamaları, düzenli ve bilinçli egzersizlerle bu sorundan kurtulmak elimizde.
Hareketsizlik ve gelişigüzel oturma ya da uzanmalar belimizi bükebilir. Bel ve boyun ağrısı modern çağın hastalığıdır. Artık işimiz gereği daha çok oturuyoruz, günlük hayatın stresiyle yoruluyoruz, kısa mesafeler için bile yürüme yerine taşıt kullanıyoruz. Böylece kaslarımız ve beldeki bağlarımız zayıflayınca omurgamızdaki disklerin üzerine binen yükler artıyor. Dik durursak omurgamız, üzerine binen yükü, vücudumuzu daha rahat taşır. Hayattaki bazı küçük değişiklikler, bazen en büyük sonuçları doğurabilir.
Uzun Süre Sabitlik Hücreleri Öldürüyor
Televizyon ve bilgisayar başında daha çok zaman geçirir olduk. Bu durumda oturma pozisyonumuza göre omurgamız etkilenir ve biyomekaniği bozulabilir. Televizyon izlemek, izlerken uzanmak ve hatta uyuklamak çok keyifli gelse de zamanla sinsi bir şekilde omurga problemlerine davetiye çıkarabilir.
Omurgamıza yük getirmeden en uygun, sağlıklı oturma şeklinde bacaklarımızla omurlarımız arasındaki açı, 90 derecenin üzerinde olmalıdır. En uygunu 100-110 derece arasıdır. Yani omurgamızın ağırlığını arkaya aktarmak disklere binen yükü kısmen azaltır.
Fizyolojik olarak uzun süreli sabit yük hücre ölümüne sebep olur. Kas, kıkırdak ya da kemik hücreleri, ritimli hareketlerle uyarılır ve yeni hücre yapımı için aktive olurlar. Sabit pozisyon (oturma ya da koltukta gelişigüzel uyuyakalma) kaslarda ve bağlarda zorlanmaya ve dolaşımın azalmasına yol açarak baş, boyun, bel veya diğer bölgelerde ağrı ve uyuşmaya sebep olabilir. Bu tür bir alışkanlığınız varsa dikkatli olun çünkü bu belirtiler uzun vadede kronikleşebilir.
Bel ve Boyun Fıtığı Kapıda
Yapılan araştırmalarda kireçlenme, bel-boyun fıtığı gibi problemlerin meydana gelme sebepleri arasında; ani hareketler, ağır kaldırma ve aşırı yüklenme kadar ekleme gerektiği kadar yük bindirmemenin de (uzun süreli sabit pozisyonda kalmak gibi) ciddi bir payı vardır. Hatta bazen çok basit bir hareketle bile kas iskelet sistemi problemi yaşamanızın sebebi, kasa kemiğe ve ekleme doğru ve düzenli uyarı vermemenizden kaynaklanabilir.
Bel sağlığı için oturma şeklinden başka dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:
• Otururken bel desteği kullanın.
• Yüksek veya alçak sandalye ve koltukta oturmayın.
• Otururken ayaklarını yere basın. Diz ve kalçanız 100-110 derece bükük olmalıdır.
• Kanepe, koltuk veya sandalyede otururken dik bir pozisyonda oturmayı alışkanlık haline getirin.
• Otururken zaman zaman pozisyon değişmek bele binen yükü azaltır, ağrılara iyi gelir.
• Yumuşak, içine gömüleceğiniz, derin koltuklarda oturmayın. Belinizi destekleyen sandalye ve koltukları tercih edin.
• Koltukta otururken ayaklarınızın altına gerekirse basamak çekin, daha rahat edersiniz.
Fizik Tedavi & Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal
Fizyoterapist Tuğba Arıncı Karakurt
Paylaş