Paylaş
Mutfaklar, gün içinde en fazla vakit geçirilen yerlerin başında gelmektedir. Birçok erkek için önemli olmasa da, hemen hemen yemek yapmayı seven tüm bayanlar için oldukça çok şey ifade eder…
Bayarın evleri ile ilgili şikayetlerinin başında "mutfaklarının yeterli olmaması ve dar gelmesi konusu" yer alıyor. Aslında belli başlı yapılmış küçük mutfakların dışında, özellikle son zamanlar da yapılan mutfaklar, hem büyük ve kullanışlı, hem de modern tasarım açısından oldukça göze hoş gelen modeller var.
Mutfakta dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun başında elektrik tesisatı gelir. Bir düşünsenize, elektrik tesisatı bulunmayan bir mutfak, sokak lambası olmayan bir şehre benzer. Dolayısı ile, öncelikle evinizin mutfağında yeterince elektirik giriş ve çıkışları olup olmadığına dikkat edin. Eğer yok ise, bu konu biraz başınızı ağrıtabilir. Çünkü bazen görüyor ve duyuyorum. Şaka gibi ama, hala günümüzde mutfak alanında yeterince priz yeri yapılmamış ya da mutfağın yanında olması gerekirken oldukça uzağa monte edilmiş, tamamen plansız düşünülmüş elektrik tesisatları var. Bu durumlar da eğer elinizden geliyor ise, ya kendiniz elektrik çekeceksiniz ya da elektrikçiden yardım alacaksınız. Ayrıca gözden kaçırılmaması gereken bir detayı da vereyim sizlere. Elektrik prizleri, tezgahın 25 cm yükseklikte üstünde, lavabo ve suya yakın yerlerin de, uzağında olmalıdır. Bunun yanında en önemli diğer unsur ise; üst dolap altına spot ya da uzunlama, gözü yormayacak türden bir ışık takılması. Bunu özellikle bayanlar çok iyi anlar, eğer lavabonun olduğu bölge karanlık kalıyor ise, orada çalışması çok zordur. Ama küçük bir aydınlatma yardımı ile bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilir ve orada çalışmaktan zevk alırsınız.
Mutfakların yapılış ve biçimleri de çok önemlidir. Bence en mantıklısı, yapılmış hazır bir model almak yerine, evinizin düşündüğünüz ya da uygun olabilecek yerine göre ölçü alınıp, ona göre yeni bir mutfak planlanması. Eğer eski bir mutfağınız var ve başka şansınız da yok ise, öncelikle mutfağınıza şöyle bir bakınız. Kenar, kıyı ve köşelerde ölü alan olarak tabir ettiğimiz, işe yaramayan bir yerler mutlaka vardır.
Mesela oralara kendiniz serbest olarak da, uygun hazır modül alıp yerleştirebilir ya da bir marangoz yardımıyla kapaklı ve kapaksız dolap ve raflar yaptırarak, kendinize yeni ve fazladan kullanabileceğiniz alanlar yaratabilirsiniz. Üstelik bunun için çok para ve vakit harcamanıza da gerek yok.
Ayrıca duyduğum şikayetlerden biri de mutfak tezgahının üzerindeki dağınıklık. Yani bulaşık olarak kalmış tabak, çanak ya da kullanılmayan bıçak, vb. ev gereçleri. Gelin ben size güzel bir fikir vereyim bunun için.
Eğer çekmecenizdeki çatal, kaşık, bıçak yeriniz size yeterli değil ise, gidin ev gereçleri satan büyük yapı marketlerine, orada mutfaklar için tezgah üzerine ayaklı olarak veya duvara monte edebileceğiniz, mıknatıslı ya da kancalı tutucular alarak bu işi rahatlıkla çözebilirsiniz. Hem çatal, bıçak almak için çekmeceyi açmanıza da gerek kalmaz, kolayca gözünüzün önünde bulunur. Ama bu konuda size önemli bir uyarı yapmam gerek! Bunları küçük çocukların ulaşamayacakları köşe ve yükseklikte barındırmayı aklınızdan hiç çıkarmayın, kolaylık yaratacağım derken, maalesef istenmeyen kazalara sebep olabilirsiniz.
Özellikle Türkiye’de yapılan mutfaklarda, mutfak üst dolabı ile tavan arasında hemen hemen çok az bir boşluk bırakılıyor. Bunun sebebi oradaki gereksiz görüntü kaybolsun diye. Ama Avrupa’da yapılan mutfakların genelde üst dolapları çok yüksek değil de, aksine biraz boydan kısa yapılıyor ki, oradaki tavan boşluğu arasında kalan kısma, gereksiz ya da sık kullanılmayan tencere, tabak vb. şeyler depolanabilsin diye. Hatta siz biraz daha ileriye giderek oranın üzerine bile açık ve yatay şekilde raflar yapabilirsiniz. Böylece fazla eşyalarınızı oraya dizebilme imkanına sahip olursunuz.
Paylaş