Paylaş
Sağlıklı bir gebelik sürecinin olmazsa olmazı elbette nitelikli beslenmektir. Gebeliğin başlangıcından sonuna kadar sorunsuz bir hamilelik için anne adaylarının çok özenli ve dikkatli olması gerekir. En önemli nokta ise bu süreçte kötü alışkanlıklarından arınmaktır. Çok iyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olsanız da alkol, sigara veya zararlı başka maddeler kullanıyorsanız tüm yaptıklarını sonuçsuz kalacaktır. Eğer hala kötü alışkanlıklarınız varsa hemen şu an bırakın ve hayat tarzınızı yeniden planlayın.
Bağımlılık yapan çeşitli maddeler gebelik komlikasyonlarını arttırmakla birlikte, bebekte fiziksel ve zihinsel problemlere neden olabilir. Gebelik sürecinde sigara kullanımı hem sizin için hem de bebeğiniz için çok risklidir. Erken doğum riskini arttırdığı gibi, ölü doğum, doğum sonrası bebek ölümü ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ihtimalini arttırır. Bebeğinizin oksijeninden çalmış olursunuz.
Türü her ne olursa olsun alkol tüketmeniz demek bebeğinizin de alkol alması demektir ve bu bebeğinizde kalıcı hasar bırakabilir hatta ölümüne sebep olabilir. Zeka geriliği, düşük doğum ağırlığı, organlarda fonksiyon bozukluğu, dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu olabilir.
Emziklilik süresince de alkol alınması süt yoluyla bebeğinizin alkole maruz kalmasına neden olur. Bebek doğuncaya ve emziklilik dönemi sonlanıncaya kadar alkolden uzak durmalısınız.
Uyuşturucu madde kullanımı ise yine bebeğiniz ve sizin için tam bir felakettir. Bebek ölümleri ve vücutta ciddi hasarlara sebep olabilir. Gebelik süresince kullanımı bebek de yoksunluk sendromuna yol açar, kardiyak rahatsızlıklar, stres, erken doğum, beyin gelişiminde yetersizlikler, kanser riskinin artması ve anne bebek iletişimin bozulmasına neden olur.
Gebelik süresince aşırı kafein alımı da sağlığınıza zarar verir. Araştırma sonuçları 200 mg’a kadar kafein alımını ılımlı bulsa da bu süreç de kafein tüketmemek en iyi seçenektir. Çünkü kafein bebeğinizin vücudundan atılması çok daha uzun zaman almaktadır. Kafein, ciddi anlamda düşük riskini arttırmaktadır. Bebeğin kalp atım hızının artmasına ve beyin gelişiminde azalmaya sebep olmaktadır. Kafein alımı düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini arttırmaktadır. Bu nedenle kafeinli besin tüketimini sınırlayın.
Bebeğinizin sağlıkla dünyaya gelip sağlıkla büyüyebilmesi, sizin de onu geleceğe güvenle hazırlayabilmeniz için kendinize iyi bakmanız gerekir. Kötü alışkanlıkları bir kenara bırakıp bebeğinizin açtığı yoldan yeni hayatınıza merhaba demeye ne dersiniz?
Paylaş