Paylaş
Ah şu hormonlar, tüm vücudumu etkisi altına aldılar. Sanki benden bağımsız hareket eden vücudum kontrolden çıktı! Mide bulantıları bir yana vücudumuzda olan değişiklikler her gün bizi yeniden şaşırtmayı başarabilmekte.
Sanki hamileliğimizi tuvalette geçirecekmiş hissi yaratan idrar artışı. Geceleri uykumuzu sıklıkla bölen olup olmadık yerler de bizi zor duruma sokan sık idrara çıkmanın sorumlusu büyüyen rahmimizin idrar kesesine yaptığı baskı ve tıpkı kan hacmimizdeki artış gibi hormonlara bağlı idrar miktarının artması.
Vücudun doğal süpürgesi olarak toksik maddeleri vücuttan uzaklaştıran böbreklerimiz her zamankinden daha fazla çalışmakta. Bu durum bizi ne kadar zorlasa da sıvı miktarını azaltmak doğru bir fikir değil! Aksine bol su tüketimi hamileliğinin önemli gereksinimleri arasındadır. Günde 2,5 lt kadar su tüketmek ilerde oluşabilecek ödem sorunları içinde önem taşımaktadır.
Siz siz olun gittiğiniz yerde ilk öğreneceğiniz yer tuvaletlerin yeri olsun. Bu dönemde kusmanız da varsa sıvı kaybetme yollarınız artmış demektir. Bu da hem sizin hem de bebeğiniz için zararlı bir durumdur. Sıvı alımınız yeterli değil, idrara çıkışı ve kusmayla su kaybediyorsanız muhakkak bundan doktorunuza bahsedin.
Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonu ve dehidratasyona bağlı bazı sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bu dönemde özellikle sıvı tüketiminizin içeriğine dikkat etmeniz gerekir. Örneğin diüretik (idrar söktürücü) içeriği yüksek olan sıvılardan kaçınmalısınız. Kahve, çay ve bitki çayları asla su yerine geçmez aksine zaten artmış olan idrar çıkışını daha da arttırır. Asitli içecekler veya hazır meyve suları ya da soğuk çaylar sağlıklı sıvı kaynakları olarak düşünülemez. Eğer sade su içmekte zorlanıyorsanız ki alışmaya çalışsanız iyi olur (emziklilik döneminde daha da fazla içmek zorunda kalıcaksınız) size alternatif sağlıklı sıvı kaynakları; sodyumu azaltılmış doğal maden suları, ayran, taze sıkılmış meyve suları, şekersiz yapılmış meyve kompostoları, az şekerli limonata veya suyun içine tarçın, karanfil, zencefil ve elma atarak aromalaştırılmış sular güzel birer seçenek olacaktır.
Geceleri idrar çıkışıyla bölünen uykularınız sizi çok rahatsız ediyorsa ya da tuvalette uyumak istemiyorsanız sıvı tüketiminizin ağırlığını gündüze kaydırın. Günlük tüketiminizi ölçmeniz adına 500 ml su şişelerinden günde 5 adet bitirmeyi kendinize hedef olarak belirleyin.
Bu dönemde yapılacak en büyük hatalardan biri de tuvaletinizi tutmaya çalışmanız. Uzun süre idrarınızı tutmanız bu dönemdeki idrar yolu enfeksiyonlarının artışına neden olacaktır. Hijyen problemi nedeniyle özellikle dışarıda tuvalete girmekten kaçınmak yerine yanınızda taşıyacağınız klozet örtme kağıtları veya steril cep mendilleriyle çözüm yollarını aramak çok daha sağlıklı olacaktır.
Bizler hamileyiz yaşadığımız bu muhteşem süreci sıkıntısız geçirmemiz için utanma duygusunu bir kenara bırakıp vücudumuzun gereksinimlerini baskılamak yerine artan ihtiyaçlarımıza kulak vermeliyiz.
Sevgili anne adayları her gününüzün diğerinden daha konforlu geçmesi dileğiyle...
Paylaş