Paylaş
Mobbing, mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde ortaya çıkan duygusal bir saldırıdır. Hedef, kişinin toplumsal itibarını düşürmeyi de içeren saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamaktır.
Ben de bu haftaki yazımı pek çok danışanımın da mağduru olduğu, bu yüzden sağlığı ve psikolojisi bozulan kişilere ithafen mobbing üzerine yazıyorum.
İş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme anlamına gelen Mobbing eminim size de tanıdık geliyor.
Kar amacı gütmeyen kuruluşlarda, sağlık ve eğitim sektöründe daha sık yaşanan Mobbing, sadece işveren ya da yöneticinin altındaki elemanına değil, bazen aynı pozisyondaki kişilerden birinin diğerine, bazen de alttakilerin üstüne yaptığı bir psikolojik şiddet olarak görülebilir.
İşyerinde yaşanan her çatışma ya da psikolojik baskı Mobbing değildir. Mobbing, minimum 6 aydır süreklilik gösteren, kasıtlı ve sistemli olarak kişiye kötü davranılmasıdır.
Mobbing, bazı kişilerde panik atak, kalp krizi ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilir.
Tüm bunların sonucunda kişinin işe konsantrasyonu düşer, hata yapma ihtimali artar, devamsızlığı artar, böylelikle iş verimliliği ve performansı azalır.
Mükemmeliyetçi, kontrolcü, insanlarla empati kuramayan, hep kendini haklı gören narsist kişiler Mobbing yapanlardır.
Ama böyle bir kişi ancak kurum kültürü buna müsaade ederse mobbing yapabilir. Az personelle çok işin yapıldığı, üretim, satış ve karlılık baskısının yoğun olduğu, aşağılamanın, hor görmenin kabul gördüğü rekabetçi ortamlarda Mobbing daha sık görülür.
Bu kişilerin de üzerinde yoğun bir baskı vardır. Kendi streslerini yönetemezler ve hem kendilerine hem çevrelerine zarar vermeye başlarlar.
Paylaş