Paylaş
Geçen hafta hem Milliyet hem de Hürriyet Aile’de bir haber vardı. BBC Tokyo’da bir muhabirin de araştırdığı bu habere göre Japonlar kan grubunun kişilik özellikleri üzerinde etkili olduğuna inanıyorlar, iş ve aşk hayatında ‘doğru aday’ı seçerken aradığı özelliklere uygun kan grubundan seçim yapıyorlar.
Japonlar, 0 kan grubu insanlarının eğlenceye düşkün ve cömert, AB kan grubu insanlarının dengeli, mantıklı ve açık fikirli, A kan grubu insanlarının ise ne istediğini bilen ve gerçekçi olduğunu düşünüyorlar. İş ve aşk hayatında seçimlerinde B kan grubu insanlarını seçmiyorlar çünkü onların iddialı, yabani ve bencil olduğuna inanıyorlar.
‘Kişilik’ konusu yıllardır pek çok araştırmaya konu olmuştur. “Kişiliğimiz nasıl oluşuyor, genetik mi, çevresel faktörler mi daha etkili?” gibi sorular hep tartışmaların ana konusu olmuştur.
Günümüzde pek çok şirket işe alırken kişilik testlerinden faydalanarak eleman seçiyorlar. Yapılan bilimsel araştırmalarda da kullanılan kişilik testlerine göre kişiliğimizin 5 boyutu var:
* Açıklık - Sanatı takdir eden, sezgisel, maceracı, sıra dışı fikirleri olan, hayal kurma, merak ve çeşitli deneyimlere açıklık.
* Sorumluluk - Öz disiplin göstermeye yönelim, sorumluluk sahibi olarak hareket etme ve başarı için azimli olma, spontan olmak yerine planlı hareket etme.
* Dışadönüklük - Enerji, olumlu duygular ve diğerlerinin ortaklığını ve teşvikini aramaya eğilim (Düşük olduğunda içedönüklük olarak adlandırılmaktadır).
* Uyumluluk - Şüpheli ve zıt olmaktan çok merhametli ve yardıma hazır olmaya eğilim.
* Duygusal denge - Öfke, kaygı, bunalım veya alınganlık gibi tatsız duyguları kolayca yaşama eğilimi; bazen duygusal dengesizlik olarak da adlandırılır.
İşverenler, testler aracılığıyla aradığı pozisyona uygun kişileri bu boyutlar üzerinden değerlendiriyorlar. Kan gruplarıyla ilgili yapılan akademik çalışmalar da kan grubu ile kişilik boyutları arasındaki ilişkiyi anlamlandırmaya çalışmışlar. Örneğin, Japonlar ve İngilizleri karşılaştıran bir araştırma, Japonların İngilizlere göre duygusal, denge ve içedönüklük boyutlarında daha yüksek olduğunu, bunda da hem genetik hem de kültürel faktörlerin etkili olduğunu bulmuşlar. Japonlarda İngilizlere göre AB kan grubunun daha çok olduğunu, A kan grubunun B kan grubuna göre daha az olduğunu saptamışlar.
Kan gruplarıyla ilgili araştırmalar, Naziler döneminde genetiği kendine göre yorumlayan ırkçılar tarafından başlatılmış, 1970’lerde bazı araştırmacılar tarafından yeniden ilgi odağı olmuş. 2000 sonrası yapılan çalışmalar, kan grubunun kişilik özellikleri üzerinde etkisi olduğunu ama önemli bir fark bulunamadığını gösteriyor.
Biz psikologların da danışmanlık yaparken farklı eğilimleri var. Kendi inançlarımıza göre danışmanlık stilimiz farklılaşıyor. Enerji psikolojisine inanan bir psikolog olarak kan grupları bana göre burçlar gibi kişiliğimiz üzerinde etkili ama genelleme yapmak mümkün değil. Nasıl her Kova kadınının aynı olduğunu söylemezsek her B kan grubu kadının da tamamen aynı olduğunu söyleyemeyiz. O zaman çevresel faktörleri yok saymış oluruz.
İnsanları algılamaya ve anlamaya çalışıyoruz. Bu o kadar da kolay değil. Bunu yaparken kategorize etmek işimizi kolaylaştırıyor. Bir gruba dahil ettiğimizde rahatlıyor ve güvende hissediyoruz.
Kendimizi bir gruba ait hissettiğimizde daha güvende hissettiğimiz gibi…
Bu da bir ihtiyaç.
İnternette pek çok test var. Eminim en azından bir kere merak edip çözmüşsünüzdür.
Merak ediyoruz ve hoşumuza da gidiyor.
Kan gruplarına göre kişilik özelliklerini kategorize eden tanımlamalardan bir tanesiyle sizleri baş başa bırakıyorum…
Bakın bakalım, size uygun mu?
Yorumlarınızı bekliyorum…
“0” Grubu “Sıcak”
Olumlu, aktif, bağımsız, risk almayı seven, zaman zaman bencil, romantik, arkadaşlarından etkilenen, organizasyon yeteneği gelişmiş, gururlu, birilerine dokunmayı ve birilerinin ona dokunmasını seven, hedefe kitlenen, boyun eğmeyi sevmeyen, açık sözlü.
“A” Grubu “Cool”
Temkinli, yardımsever, sorumluluk sahibi, iç huzura ve güçlü bir hafızaya sahip, grup çalışmasında başarılı, resmiyeti seven, sakin, kurallara uyan, insanlarla olan ilişkilerine değer veren, çok hassas, başkalarının ona dokunmasından hoşlanmayan.
”B” Grubu “Aktif”
Neşeli, bencil, kaprisli, gelenek ve göreneklere karşı, sosyal, eğlenceli, duygusal, özünde yalnız, kolay neşelenebilen, kibar, bağımsızlığına çok düşkün, güçlü bir kişiliğe sahip, işlerini kendi yöntemine göre yapan, geçinmesi kolay, maceracı, dokunmayı seven ve birinin ona dokunmasından hoşlanan.
“AB” Grubu “Rahat”
Gizemli, mantıklı, ekonomik, etkili, eleştirel, analitik bir düşünce yapısına sahip, duygusuz, orijinal, yalnız kalmayı seven, çabuk sıkılan, çevresine kolay uyum sağlayan, içgüdüsel duygulardan nefret eden, insanlara faydalı olmaya çalışan, başkalarının ona dokunmasından hoşlanmayan.
Paylaş