Paylaş
Bizim coğrafyamızda yemeğe çorba ile başlamak adettendir. Yemekten önce çorba içmek tokluk adına önemli katkılar sağlar. Yemek yeme süresini uzattığı için iştaha etki eder ve besin alımını azaltır. Sanılanın aksine midede kalma süresi katı besinlere göre daha uzundur ve bu nedenle doygunluğu artırır.
Çorbaları az yağlı hazırlamak için et suyu veya zengin soslar yerine; kuru soğan, kuru sarımsak, domates, taze zencefil, taze limon suyu, taze ve kuru baharatlarla lezzetlendirmek mümkündür. Enerji alımını daha da azaltmak adına, çorbalar az yağlı hazırlanır ve piştikten sonra soğumaya bırakılır. Yağ, sudan daha hafif olduğu için tabaka halinde yüzeye çıkar. Aynı durum pişirme esnasında da oluşur. Bu tabaka temizlenerek ve çorba tülbentten geçirilerek yağın ayrılması sağlanır. Zaman kısıtlı olduğunda uygulanabilecek diğer bir yöntemde ise, sıcak çorbanın içine buz parçaları atılır ve yağın buzların çevresine yapışması sağlanır. Buz parçalarının çorbadan çıkarılması sayesinde yağ temizlenmiş olur. Atılan her bir yemek kaşığı yağ, hazırlanan çorbadan 90 kkal azaltılması demektir. Daha sonra çorba ısıtılır ve afiyetle içilir.
Zengin çorba tam bir antioksidan deposu! İçerisinde bulunan kurubaklagiller ve sebzeler sayesinde bitkisel kaynaklı protein ve posa açısından zengin olması sebebiyle ana yemek öncesi güzel bir başlangıç örneği taşımaktadır. Arzu edilirse light yoğurt ve esmer ekmekle birlikte ana öğün niyetine de tüketilebilir. Zengin çorba, formuna önem verenler için çok besleyici, hafif ve unsuz bir çorbadır.
HAZIRLANIŞI:
Paylaş