Paylaş
Maden suları, sağlık için gerekli olan ve biyokimyasal görevleri ile önem taşıyan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve klor başta olmak üzere demir, mangan, bakır, iyot, çinko, florür, krom, kadmiyum gibi mineralleri içerir.
Türkiye’de maden suyu tanıtımı yapılmadığı için tüketici bu ürünü kendi bulguları doğrultusunda, hazmı kolaylaştırıcı bir ürün olarak benimsemiş ve sadece yemeklerden sonra içmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Maden suları, içerdiği karbondioksit gazı sebebi ile hazmı kolaylaştırdığı gibi mide bulantısını da engeller. İçmenin yanı sıra dışarıdan cilde sürme yoluyla da cildi canlandırmada ve güzelleştirmede etkilidir.
Uzmanlar günde 2 litre kadar su ve maden suyu gibi “yararlı sıvı” içilmesini öneriyor. Her gün 1 - 2 su bardağı maden suyu içilmesi, günlük mineral ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunması adına son derece yararlıdır.
Maden suları içerdiği mineraller ve özellikle bikarbonat sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Alkali yapılarından ötürü mide asitliğini nötralize eder ve dengeler. Böylelikle sindirim sistemine yararlı etkiler gösterir ve mideyi rahatlatır. Dolayısıyla zayıflama diyeti uygulayanlar için rahatlıkla önerilebilir. Sosyal aktivitelerde ve davetlerde hazır meyve suları, meşrubatlar veya alkollü içecekler yerine, enerji içermeyen en iyi seçenektir.
Meyve aromalı maden sularının büyük çoğunluğunda rafine şeker kullanılır. Bu nedenle meşrubatlar gibi lezzetlidir. Ancak zayıflama programlarında ve şeker hastalığı gibi durumlarda rafine şeker tüketiminden kaçınmak gerekir. Formuna dikkat eden bireylerin ve şeker hastalarının, meyve aromalı maden suları yerine taze sıkma veya %100 meyve suyu ile karıştırılarak hazırlanacak alternatifleri tercih etmeleri gerekir. Aspartam ve Asesülfam K gibi yapay tatlandırıcı içeren meyve aromalı maden sularının tercih edilmesi rafine şeker alımını azaltmak adına daha sağlıklı olacaktır.
Paylaş