Paylaş
Ağırlık kaybının hızlı olması öncelikle su, sonrasında kas kitlesindeki azalma ile ilişkilidir. Bu durum sağlığa zarar vermekte, metabolizmanın bozulmasını sağlayarak ömrü kısaltmakta ve hatta uzun vadede ölümlere bile sebep olmaktadır. Halbuki zayıflama, vücuttaki yağ kitlesinin azalması ile mümkündür.
Nice insandan kilo verdiriyor, yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor gibi duyumlar sonrası maden suyu, çim suyu, kekik suyu, ballı - limonlu su, ılık su, sirkeli su, alkali su, zayıflama çayı vb içtiğine veya kabak çekirdeği yediğine tanık olmuşsunuzdur. Denizde dokunmaktan bile çekindikleri yosunların tabletlerini, içeriğinde ne tür kimyasalların bulunduğunu bilmedikleri sözde “bitkisel” bazen de özellikle “kaçak” zayıflama haplarını kullandığını, hatta tok tutar düşüncesi ile pamuk yuttuğunu da duymuş olabilirsiniz. Bugün birisi çıkıp “maydanoz basendeki yağları eritir” dese maydanozun fiyatı en az 3 - 5 kat artar. Yani bilimle yakından uzaktan ilgisi olmayan davranışlar sergilemekte üzerimize yok.
Zayıflama alanı çok geniş bir yelpazede iş olanağı sağlamaktadır. Diyet ürünlerden zayıflama ilaçlarına, aktarlarda satılan bitkisel karışımlardan cerrahi operasyonlara, spor aletlerinden zayıflama çaylarına kadar oldukça geniş bir pazar söz konusudur. Herkes bu zayıflama pastasından kendi payına düşeni almaya kalkıyor. Son dönemlerde gece kızı çayı adı altında satılan bitki çayı merak konusu haline gelmektedir. Şimdi sizler için doğal içeriği ve özel formülü sayesinde birçok faydası bulunduğu iddia edilen bu çayı mercek altına alacağız.
Satış, pazarlama ve reklam aşamalarında kiraz sapı, yeşil limon kurusu, avokado yaprakları, ıhlamur ve tarçın ihtiva eden bu çayın vücuttaki şişkinlik ve ödemin atılmasına, yağ yakımının gerçekleşmesine yardımcı olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda doğal içeriği ve özel formülü sayesinde birçok faydası bulunduğu, en temel amacının zayıflamaya ve toksinlerin atılmasına yardımcı olması, probiyotik etkisi, yağlanmayı engellemesi ve alınan karbonhidratların emilimini azaltması gibi etkilerinden söz edilmektedir.
Bir uzman olarak şu soruların cevabını merak etmiyor değilim:
• Tamamen bitkisel ve doğal olduğu iddia edilen içeriği ile bahsi geçen faydalar gerçekten sağlanabilir mi?
• “Bitkisel veya doğal olan her şey zararsızdır” görüşü kabul edilebilir mi?
• Ödem atılması ile sadece su kaybı sağlanmaz mı? Zayıflama tedavisindeki amaç yağ kaybı sağlamak değil midir? Vücuttaki oksijen tüketimini artırmadan yağ yakmak mümkün olabilir mi?
• “Özel formülü sayesinde” diye belirtilen cümlenin perde arkasında sibutramin gibi maddelerin varlığından bahsediliyor olabilir mi acaba?
• Paketlenmiş ve satışa hazır ürün almak yerine, bu malzemeleri aktardan satın alıp bu çayı evimizde demlesek de aynı etkiyi görebilir miyiz?
• Bu çayın doktor ve/veya diyetisyen tavsiyesi olmadan kullanılması insan sağlığını tehdit edebilir mi?
• Kanıta dayalı tıp çerçevesinde bir ürüne ait yeterince bilimsel veri ve literatür desteği olmadan böylesi çayların topluma faydalıymış gibi gösterilip doğrudan satışının yapılması ne kadar sağlıklıdır?
Bu soruların hiçbirinin cevabına ulaşma şansınızın olmadığını düşünecek olursanız, böyle bir ürünü kullanabilir misiniz? Elbette hayır. O halde tekrar düşünün.
Paylaş