Paylaş
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir.
Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşır. Diğer yandan beslenme sadece fizyolojik bir olay gibi algılanmamalı, bunun sosyolojik ve psikolojik bir boyutunun da olduğu unutulmamalıdır. İnsanoğlu, mutlu olduğu kadar mutsuz olduğunda da bir şeyler yeme eğilimindedir.
Dondurma rengarenk seçenekleri ve birbirinden lezzetli tatları ile insanı adeta büyüler, serinlik ve ferahlık hissi verir, hepsinden ziyade tazelik, canlılık ve enerji kazandırır. Özellikle de çocuklar için…
Londra Psikiyatri Enstitüsü’nde 2005 yılında yapılan araştırmada dondurmanın haz merkezini uyararak keyif ve mutluluk ile bağlantısı şu şekilde açıklanmış. “Soğuk, ağızda hissedildiğinde serinletici ve susuzluğu giderme mekanizmasına etkisiyle kişinin keyifli bir deneyim yaşamasını sağlamaktadır. Çalışmalar, beyindeki haz merkezinin ( Orbitofrontal Corteks) dondurma yenildiği zaman aktif olduğunu göstermektedir. Kişinin kendini iyi hissedip mutlu olması daha sağlıklı ve psikolojik fonksiyonlarda pozitif anlamda iyileşme sağlamasına sebep olmaktadır. Ayrıca çalışmalar küçük aralıklı mutlulukların bizi, büyük ve daha nadiren olanlardan daha çok mutlu ettiğini göstermektedir. İşte bu nedenle 7'den 77'ye herkesi dondurma gördüğünde bile mutluluk kaplıyor.
Çocukların tatlı rüyası olarak kabul edilen dondurma, diğer besinlerle ve fiziksel aktivite ile dengelenmek koşuluyla günlük beslenmede rahatlıkla tüketilebilir ancak bir porsiyonu 100-110 kkal’i geçmemeli.
Çocuklar 1 - 1,5 yaşından sonra dondurma yenilebilir. Ancak yemeklerden hemen önce dondurma yenilmesi çocukta iştahı kapatabilir, geç saatlerde yendiğinde alınan enerji harcanamaz ise kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle günün daha hareketli geçen saatlerinde ara öğün olarak tercih edilmesi ile özellikle yaz aylarının serin tadı olabilir. Dondurma sadece yazın değil, 4 mevsim tüketilebilir ancak her satıcıdan değil, güvenilir satıcı ve üreticilerin ürünlerinden tercih etmek gerekir.
Okul çağındaki çocukların günlük almaları gereken enerji miktarları hesaplandığında ara öğünde 1 porsiyon güvenilir markalı ambalajlı dondurmanın tüketilmesi gayet masumdur. Çocukların tüketeceği dondurmaları alırken üzerinde yazan besin değerlerine dikkat edin. Şeker, yap ve kalori değeri düşük olan ve hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olduğunuz ürünleri tercih edin.
Yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacı ortalama 800 mg iken, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda, gebe veya emziren bayanlarda, menopoz dönemindeki kadınlarda ve yaşlılarda bu gereksinim daha da fazladır. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır.
Kilo sorunu olanların kase içerisinde, sade ve/veya meyveli dondurmaları tercih etmesi önerilmektedir. Hatta gerek ulusal gerekse uluslararası beslenme rehberlerinin önerileri doğrultusunda sorumluluk bilinci ile hareket eden, hijyenik koşullarda el değmeden üretimi gerçekleştirilen güvenilir markalı ambalajlı dondurmaları tercih etmek gıda güvenliği, kalite standardı ve düşük enerji içeriği açısından çok daha sağlıklı olacaktır.
Paylaş