Paylaş
Son zamanlarda Muğla’nın Datça ilçesinin ismi kullanılarak pazarlanan bir ürün gündemi meşgul etmeye başlamıştır:
• Sigara içenlerin hayatını kurtarıyor
• Akciğer temizleme detoksu yapan doğal bir ürün
• Doğal bitkilerden üretilen organik akciğer detoksu vb. cümlelerle bilimsel olarak sağlığa katkı sağladığı iddia ediliyor.
Yaptığım araştırmalar sonucunda Datça’da acıbadem üretiminin yapılmadığına dikkat çekmek istiyorum.
Datça Belediyesi de kendilerinin haberi bile olmadan isimlerinin kullanılarak internet ve sosyal medya üzerinden pek çok mecrada satışı yapılan bu asılsız ürün sebebiyle hukuk mücadelesi başlatmıştır. Bu karışım Türk Malı bile değildir. Paketinde üretici firmanın irtibat numarası dahi bulunmamaktadır. Kaldı ki bilimsel olarak sağlığa katkı sağlaması söz konusu değildir.
Bitkisel ürünlerin sağlık sorunlarına çözüm için kullanılmasının binlerce yıllık geçmişe dayanmaktadır. Dünya nüfusunun ve yaşlanma oranının artmasına paralel olarak sağlık problemlerinin çoğalması, buna karşılık tedavi maliyetlerinin yüksek olması, görsel, yazılı ve sosyal medyada hızla artan paylaşımlar ve reklamlar sonucunda doğal olana yönelme eğilimi her geçen gün artmaktadır.
Bitkisel ürünlerin doğal olduğu, sorun yaratmayacağı algısı da bu artışın önemli bir sebebidir. Ancak unutulmamalıdır ki, uyuşturucuların da birçoğu bitkisel ürünlerden elde edilmektedir. Sağlık üzerine etkileri kanıtlanmamış olan bitkisel ürünlerin kullanımı istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir. Çünkü bitkisel ürünler pek çok toksik madde, mikroorganizma, ağır metal vb içerebilmektedir. Acıbadem de bünyesinde barındırdığı siyanogenetik glikozitler nedeniyle risklidir. Fazla tüketimi siyanür zehirlenmesine dahi yol açabilir. Hele ki tür bu besin takviyelerinden medet umarak hekime danışmadan kullandıkları ilacı bırakanlar, ileride daha ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirler.
Sonuç olarak, sahtekarların uydurduğu ve bilimsel temeli olmayan bu tür ürünlere asla başvurmamak gerekir.
Paylaş