Paylaş
Bebeğin düz gelmemesi, anne karnında bebeğin yan duruşu, plasentanın önde olması, plasenta ayrımının erken olması, bebeğin kordonunun başından önde olması, bebeğe giden suyun azalması, üçüz gebelikler, ikiz gebeliklerde ilk bebeğin anne karnında ters durması, anenin kemik yapısının bebeğin geçebileceğinden dar olması, annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Normal doğum için annenin kararlı olması çok önemlidir. Anne adaylarının birçoğu toplumda oluşan ön yargıların olumsuz etkisinin tesirinde kalıyor. Çevresindeki annelerin abartılı doğum hikayeleri, anne adaylarını normal doğumdan korkutuyor. Bu da anne adaylarını olumsuz yönde etkileyerek doğal ve normal olan doğum yerine yapay ve daha ağrısız olduğu düşünülen sezaryenle doğum gibi normal olmayan yolların tercih edilmesine neden oluyor.
Epidural analjezi, omurilikten çıkan sinirlerin bulunduğu yere lokal anestezi uygulanarak ağrısız bir şekilde doğum yapılması sağlanıyor. Epidural analjezi yoluyla normal doğumun ağrı olmadan yapılması sağlanabilmektedir.
Doğumun başında anne adayının bel bölgesine katater yerleştirilir. Ağrı kesici verilmesi için rahim ağzının açılması beklenir. Rahim ağzı 4 cm olana kadar beklenmektedir. Epidural analjezi uygulanan anne adayları doğum sırasında ıkınma ihtiyacı duymayabilir. Fakat doğuma destek ve yardımcı olan kişilerin el yordamıyla veya monitörden gözlemleyerek ıkınması gereken vakti anneye bildirmeleri mümkündür.
Paylaş