Paylaş
İsminden de anlaşılmak suretiyle gebelerin normal doğum denince, doğumun normal ve sağlıklı olan tipini anlamaları gerekir.
Gebelik başladığı andan itibaren, kadının vücudunda birçok değişiklik yaşanır. Düşüklerin önlenmesi açısından rahim kasları baskı altında tutulur ve kasılmalar önlenir. Kaslar üstündeki bu tip baskılar gebeliğin daha ileriki dönemlerinde ise gittikçe azalır ve vücut kendini doğuma hazırlar. Bu nedenle zaman zaman rahimde bazı yalancı tipte kasılmalar görülebilir. Bu kasılmalar doğuma hazırlık amaçlıdır ancak yine de gerçek sancılardan ayırt edilmeleri gerekir.
Doğuma yaklaştıkça rahim ağzında da bazı değişiklikler olur. Doğuma hazırlık döneminde rahim ağzının kıvamı daha yumuşak hale gelir; çünkü bebek, rahim ağzından geçerek dış ortama kavuşacaktır. Zamanla rahim açıklığı daha da artar.
Gebelik süresince düzenli olarak kontrole gitmek, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Her şey yolunda gidip bebek kendi kendine yetebilecek hale geldiğinde, hekim tarafından gebeye gerekli bilgi zaten verilir.
En önemli anlama yolu gebe tarafından hissedilen “gerçek” doğum sancılarıdır. Bu sancılar şiddet olarak artmaya meyillidirler ve aynı zamanda sıklıklarını da artırmak suretiyle iki yönlü etki yaparlar. Gerçek doğum sancıları, yalancı sancılar gibi hareket etmekle ya da pozisyon değiştirmekle son bulmaz. Bu nedenle kasılmalar gittikçe şiddetlenmekteyse ve dinlenmekle sancılar geçmiyorsa, hastaneye başvurmanın vakti gelmiş demektir.
Hekime danışmak şartıyla, normal doğumda uygulanacak “epidural anestezi” doğumu çok daha rahat ve keyifli bir hale getirir. Gebe, doğum sancılarından korkabilir ancak bu yersiz bir korkudur. Bazı durumlar dışında epidural anestezi, doğumu gayet rahat ve acısız bir hale getirir.
Kasılmaların anormal biçimde uzun olması, kanama yaşamak, rahimden su gelmesi, bebeğin hareketlerinde azalış gibi durumlarda acilen uzman hekimle iletişime geçilmeli ve hastaneye gidilmelidir.
Paylaş