Paylaş
Orta ergenlik 14-15 yaşlarından başlayıp 16-17 yaşlarına kadar sürer, geç ergenlik ise 16-17 yaşlarında başlar ve 20’li yaşlarda sona erer. Kişi, geçirdiği çeşitli fiziksel değişimlerden sonra geç ergenlik dönemine doğru yetişkinliğe adım atmanın getirisiyle ailesinden ve diğer kişilerden bağımsızlaşır. Kendini, cinsel yapısını ve yeterliliklerini sorgulamaya başlamakla birlikte cinsel kimlik duygusu olgunlaşır. Yani kendi bedenini ve benliğini erkek ya da kadın olarak algılar ve kabullenir.
Kişinin cinsel davranışları ve cinselliğe dair edindiği bilgiler gelecekteki yaşamını da etkileyebilir. Özellikle ailelerin bu dönemde ergenlere yönelik tutumu bazı sorunları tetikleyebilmektedir. Bazı aileler cinsel konuları konuşmakta ve çocuklarının büyümekte olduğu süreci kabullenmekte zorluk yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda doğru ve sağlıklı olanın ne olduğunu bilemeyen birey farklı kaynaklara yönelerek merakını gidermeye çalışabilir. Bunun önüne geçmek için tabii ki çocukla cinsellik konuşulmalı, cinselliğin son derece doğal olduğu, yeri ve zamanı geldiğinde her birey gibi yaşayacağı uygun bir dille anlatılmalıdır. Çünkü cinsellik sanılanın aksine sadece bedensel değişimlerin eşlik ettiği fiziksel bir hazır oluş değildir. Kişinin psikolojik olarak da gerekli olgunluğa erişmesi gerekmektedir. Çocuğunuzun sorularını cevaplandırırken tavrınız ve yüz ifadeniz de onun bu konuyu sizinle konuşabilmesi açısından önem taşımaktadır. Kaygılı ve utangaç bir tavır yerine ne kadar rahat olabilirseniz çocuğunuzun da çekincelerini o kadar azaltacak ve daha sağlıklı bir iletişim kuracaksınızdır.
Ergen cinselliğinde kişinin cinsel deneyimi ne zaman ve nasıl yaşayacağı ileriki yaşamını etkileyebilen ve aileleri de endişelendiren bir durumdur. Kadınlarda östrojen erkeklerde ise testosteron hormonlarının artmasıyla birlikte cinsel dürtüler (libido) yani libidinal enerji tavan yapmaktadır.
Cinsel eylemler de bununla beraber artış gösterebilir. Ancak tabii ki ergenlikte bu yaşlar çok genç ve küçük yaşlar olduğu için her zaman cinsel eylem ile sonuçlanmayabilir ve mastürbasyon yoluyla kişi bu ihtiyacını giderebilir. Ancak cinsellik tercihi noktasında bakıldığında ise gerçekten bu yaşlarda riskli bir süreçtir. Çünkü cinsellik her ne kadar ileride gerekli ve olumlu olsa da şu dönemler için olumsuz özellikleri vardır. İstenmeyen bir gebelikle sonuçlanabilir ve kişinin aile, okul yaşantısını etkileyebilir. Kontrolsüzce ve bilinçsizce girilen cinsel ilişki sonrası bulaşıcı hastalığa yakalanılabilir. Tehdit ve şantaj gibi durumların yaşanması kişileri maddi ve manevi olarak zor bir durumun içerisine sürükleyebilir. Bu tarz ciddi durumlar ergenlikte cinselliğin yaşanmasını çok çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak önümüze sermektedir.
Çocuğunuzla cinsellik konusunda nasıl konuşacağınızı bilemiyor veya çocuğunuz sizinle bu konuda iletişim kurmakta güçlük çekiyorsa, çocuğunuzun riskli cinsel davranışları olduğundan şüpheleniyorsanız veya ebeveynler olarak ergenlik döneminde sizin danışacağınız bir uzmana ihtiyacınız var ise profesyonel destek almak faydalı olabilir.
Paylaş