Paylaş
Aldatıldığımızı öğrendiğimizde zihnimizde dönüp duran düşünceler, hissettiğimiz yalnızlık duyguları hemen hemen benzerdir. Bazılarımız bu durumun üstesinden daha kolay gelebilir. Bazılarımız içinse kendimize ve yaşantımıza yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz başa çıkamayacağımız kadar yoğun olabilir. Yaşadığımız güçlükler neler olabilir ve bu güçlükler karşısında ne yapabiliriz, bunlardan bahsedelim.
İlişkilerimizde yaşadığımız bizi en çok sarsan durumlardan biri olan aldatılma bizim için çok büyük bir travma olabilmektedir. Eğer daha önceki ilişkilerimizde de bu durumla yüzleşmek zorunda kaldıysak duygularımızı daha uç noktalarda yaşayabilir ve baş etmede zorlanabiliriz. Aldatıldığımızı öğrendikten sonra aynı anda hissettiğimiz olumlu ve olumsuz duyguların karmaşası ve belirsizliği bizi çok fazla etkileyebilir.
Hayatımızdaki insanı severken aynı zamanda ona karşı öfke duyabiliriz. Hissettiğimiz tüm bu öfke ve suçlama davranışlarımız bizi aldatan kişiye ya da aldatıldığımız kişiye yönelik olabileceği gibi kendimize yönelik de olabilir. Aldatıldığımız için kendimizi suçlayabilir ve yetersiz hissedebiliriz. Eğer kendimizi kıyaslamaya başlarsak kendimize olan güvenimize, saygımıza ve kendimize duyduğumuz sevgiye zarar verebiliriz. Geçmişte yaşadığımız kötü anılar tetiklenebilir ve geçmiş güvensizliklerimiz ortaya çıkabilir.
Hissedeceğimiz tüm olumsuz duygu ve düşünceler katı bir şekilde zihnimizde yer edinebilirler ve hayatımızın her alanında bizi kötü bir şekilde etkileyebilirler. Anlamakta zorlandığımız hislerimiz ve bundan sonrasına dair vereceğimiz kararların belirsiz olması bizi içinden çıkması güç bir duruma itebilir. Sürekli olarak yön değiştiren bu olumsuz duygu ve düşüncelerimizi göz önüne alırsak bu noktada destek almamız gerekebilir.
Aldatmanın yaşandığı ilişkilerde hem çift hem de bireysel olarak travmaya yönelik EMDR Terapisi çok etkili olabilmektedir. EMDR Terapisinde sürekli zihnimizde dönüp duran “Bunu tekrar yaşayabilirim.”, “Ben sevilmiyorum.”, “Kimseye güvenmemeliyim.” gibi oluşturduğumuz negatif kognisyonları (olumsuz düşünceleri) duyarsızlaştırmak ve olumsuz düşünceleri olumluları ile değiştirmek amaçlanmaktadır. Bu noktada terapiyle ilgili “Unutmak ve affetmek istemiyorum.” ya da “Anılarımın silinmesini istemiyorum.” gibi yanılgılara düşebiliriz. Ancak EMDR terapisinde bunların hiçbiri söz konusu değildir. Kendimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimizi duyarsızlaştırıp yerine olumlu düşünce sistemlerini koyarak hayatımıza yönelik kararlarımızı daha sağlıklı ele almamız ve hayatımıza yeni bir bakış açısıyla bakmamız asıl hedeftir. Desteğe ihtiyaç duyduğumuz böyle dönemlerde aşamalı ilerleyen bir süreç sonrasında geleceğe çok daha olumlu ve umutla bakabiliriz.
Paylaş