Kevser Orak
Kevser Orak
Kevser Orak

Merak edilen 5 soruda aile terapisi!

Terapi sürecinin temel hedefi nedir, aile terapisine ne zaman gidilmelidir?

Haberin Devamı

1. AİLE TERAPİSİNE SADECE ÇİFT OLARAK MI GİDİLİR?

Aile terapisti aynı zamanda bireysel psikoterapisttir. Çift terapistine çift olarak gitme zorunluluğu yoktur. Terapiye bireysel gidilebilir. Terapist gerekli gördüğü yerde diğer eşi seansa alabilir. Çiftlerden her iki bireyi ayrı seanslarda alabilir, ayrıca çift olarak da seanslara devam edilebilir. Eşlerden biri seansa gelmeyi reddederse terapi bireysel olarak da devam edebilir.

2. AİLE TERAPİSTİ YALNIZCA ÇİFT SORUNLARIYLA MI İLGİLENİR?

Yukarıda da belirtildiği gibi aile terapisti aynı zamanda bireysel psikoterapist olduğundan sadece çift sorunlarıyla ilgilenmez. Bireysel problemlerde de çift terapistine başvurulabilir.

3. AİLE TERAPİSİNİN TEMEL HEDEFİ NEDİR?

Terapi sürecinin temel hedefi bireylerin tek tek mutluluğudur. Asla ne olursa olsun bir aileyi bir arada tutmaya yönelik bir amacı yoktur. Çift artık bir arada yaşayamaz haldeyse ve bu ilişki ailedeki her bireyi ayrı ayrı mutsuz eder hale geldiyse, boşanma bu evlilik için en doğru çözümdür. Her bireyle buna yönelik karar alındıktan sonra terapist sağlıklı boşanma sürecine yönelik çalışmaya başlar.

Bunun yanında ilişkinin kopma noktasına gelmediği durumlarda çift terapisi ilişkiyi yeniden yapılandırmada önemli bir görev üstlenir.

Merak edilen 5 soruda aile terapisi

4. AİLE TERAPİSTİNE NE ZAMAN GİDİLMELİ?

İlişkiler kopma noktasına gelmeden, terapi yardımı almakta fayda vardır. Aile terapistine gitmek için problemlerin aşılamaz hale gelmesini beklemek anlamsızdır. Şu halde ilişkiyi terapist bile kurtaramayabilir. O halde problemler baş göstermeye başladığında alınacak destek, ilişkiye yeni bir soluk kazandırmak ve daha kolay sonuca ulaşmak bakımından daha faydalı olacaktır.

5. TERAPİSTTEN BİREYİN PARTNERİYLE İLGİLİ BİLGİLER ÖĞRENİLEBİLİR Mİ?

Bu, kişilerin terapi süreci ile ilgili düştükleri en büyük yanılgılardan biridir. Bazı danışanlara üç seans birlikte uygulanabiliyor; bir eş bireysel terapi, diğer eş bireysel terapi ve her iki eş çift terapisi. Bu durumlarda eşlerden birçoğu yalnız gelinen seanslarda diğer eşin neler söylediğini terapistten söylemesini talep edebiliyor. Ancak bu hiçbir koşulda mümkün olmayan, terapinin genel ilkelerine aykırı bir durumdur. Terapi süreci gizlilik esasına dayanır. Seans sırasında konuşulan her şey terapist ve danışan arasındadır, danışanın izni olmadan üçüncü bir kişiyle paylaşılması mümkün değildir.