Paylaş
Disiplin bir anlamda çocuğun sahip olduğu sorumluluklarıyla yaşantısındaki hareketlerinin, doğal ve sosyal sonuçlarını kabul etmesidir. Çocuğa istenilen davranış ve alışkanlıkları öğretmek, kendi kendini denetleme ya da iç denetim olan ahlak gelişimini sağlamaktır. Evde düzen, disiplin ortamı her zaman işleri daha da kolaylaştırır ve kontrol edilebilir hale getirir. Peki, evde disiplin ortamı sağlamak için neler yapmalısınız?
1. GÜNLÜK DÜZEN OLUŞTURUN: Eviniz için bir düzen tablosu hazırlayın. Bu tablo yemek saatlerini oyun saatlerini, uyku saatlerini ve okula giden çocuğunuz için etüt saatlerini detaylı olarak içeren bir tablo olsun. Ekstrem bir durum olmadıkça rutine uymaya özen gösterin. Çocuk düzene mutlaka uyulması gerektiğini kabul etmelidir.
2. EV İÇERİSİNDE UYULACAK KURALLARI BELİRLEYİN: Çocuğunuza insanlarla birlikte yaşanılan her ortamda olduğu gibi evin de bazı kuralları olduğunu, bu kurallara uyulmadığı takdirde oluşacak karmaşa durumunu yaş düzeyine uygun bir şekilde açıklayın. Daha sonra onunla beraber kuralları belirleyin. Örneğin; bu evde şiddet yasak. Çünkü şiddet hoş olmayan bir davranıştır ve karşımızdaki insana zarar verir. Belirleyeceğiniz kuralların gerçekçi ve uygulanabilir olmasına özen gösterin. Çocuğunuza uygulanması imkansız bir kural koymaktansa, kısa süreli ve sürekli uygulanabilecek kurallar belirlemek daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.
3. AÇIKLAMADA BULUNUN: Çocuğa bir işi yapmasını söylerken bunun gerekçesini mutlaka belirtin. Örneğin; abur cubur yememesi gerektiğini söyledikten sonra bunun sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini detaylı olarak anlatın.
4. SORUMLULUK VERİN: Çocuğun kendisini ev içerisinde bir birey olarak hissedebilmesi için evde yapabileceği küçük sorumluluklar alması önemlidir. Örneğin; yemekten sonra sofrayı toplamaya yardım edebilir, oyuncakların toplanmasından sorumlu olabilir.
5. KURALLARA UYUN: Ev içerisinde belirlediğiniz kurallara uymak konusunda çocuklara model olun.
6. TUTARLI DAVRANIN: Anne babalar birlikte tutarlı davranıp, söylediklerini uyguladıklarında çocuklarının üzerinde istedikleri etkiyi bırakabilirler. Çünkü tutarlı davranışlar çocuğa emniyet, güven ve kontrol hissi verir.
7. TAKDİR EDİN: Çocuğunuzun kurallara uyan olumlu davranış özelliklerini takdir etmeyi ihmal etmeyin.
8. ÇÖZÜME DAHİL EDİN: Evde yaşanan problemlerde çocuğa buna yönelik ne düşündüğünü sorun. Fikrini alın ve siz de sorunun çözümüne yönelik ona yardımcı olabilecek alternatif çözümler üretin, seçenek sunun.
Paylaş