Paylaş
Reaktif hipoglisemi: Açlığa göre şeker yüklenmesi sonrası, kan şekerinizin daha düşük olmasıdır. Kan şekeri düşüp de nereye gider? Elbette yağa çevrilip, bel çevresine yerleşir. İştah açar. Unlu, şekerli besinlere eğilimi artırır. Yemeseniz de kolay kilo alır, zor verirsiniz, açlığa ve strese tahammülsüzlüğünüz had safhadadır. Uyku halsizlik, rehavet, zihinsel bulanıklık, duygusal durum bozuklukları yaratabilir. Kendinize “Dur” diyemezseniz, sonu diyabettir.
İnsülin direnci: Kan şekerini düzenlemekten sorumlu bir hormon olan insülin gereğinden fazla salgılandığında, karbonhidratları yağa dönüştürüyor, belde depolanıyor demektir. İştah açar. Unlu, şekerli besinlere eğilimi artırır. Yemeseniz de kolay kilo alır, zor verirsiniz. Kendinize “Dur” diyemezseniz, sonu diyabettir.
Tiroit bezi fonksiyon bozuklukları: Tiroit hormonlarınız ve antikorlarına ilişkin düzensizlikler, yediklerinizin belde ve/veya diğer bölgelerde depolanma hızını artırır. İştah açmaz.
Ailede genler, yağı belde depolamaya programlanmıştır. Yani sayıca en fazla yağ hücresi bel çevresindedir. Siz de aşırı beslendikçe harcadığınızdan fazla enerji, belde yağa dönüşerek depolanma eğilimindedir.
Vücut önce karbonhidratları, sonra yağları, sonra sıra gelirse depo yağları yakar. Eğer siz yağı ve karbonhidratı birlikte artırıyorsanız (pilav, makarna, hamur işleri, pizza, kızarmış patates, çikolata vb ile) beldeki yağların yakılmasına asla sıra gelmeyecektir. Ya da bunlarda uzak durursanız, beldeki yağları yakmak kolaylaşacaktır.
Bol su için. 2.5 lt su içtiğinizde böbrekleriniz bunu süzmek için her gün ekstradan enerji harcar. Bu da 150 kcal’ye karşılık gelir ve 45 dk tempolu yürüyüşe eşittir.
Hareketsizlik sadece belde değil, vücudun tüm bölgelerinde depolanmayı artıran bir faktördür. Beldeki yağ hücreleri şişerek 3-4 katına çıkmayı tamamladığında, çaresizlik içinde aldığınız fazla kaloriler başka yerlerde depolanır. Spor yaptığınızda ise, sadece beldeki değil tüm bölgelerdeki yağları yakma şansınız doğar.
Amerika ve Kolombiya’da yapılan araştırmalar, 6-8 saatlik uykunun, bel çevresindeki yağlanmayı ve obeziteyi önlemede önemli bir etken olduğuna işaret etmiştir.
1 gram üzüm şekeri 4 kalori, fermente olduğunda 1 gram alkole dönüşür, o da 7 kaloridir. Sadece bira ve şarap değil, tüm alkollü içkilerin fazlası fazlaca karbonhidrat demektir. Şeker tadı vermese bile… Belde de süratle yağa dönüşerek depolanır.
Yağ ister yararlı türden olsun, ister zararlı bir yağ olsun; fazla alınıyor ve hareket enerjisine dönüştürülemiyorsa, istisnasız bel çevresinde veya herhangi bir bölgede de depolanır. Fazla kalori aldığınız müddetçe, fazla kalorinin karbonhidrattan, yağdan veya alkolden gelmesi önem taşımaz, kalorinin yakabildiğinizden fazla olmaması önem taşır.
Paylaş