İpek Kuşçu
İpek Kuşçu
İpek Kuşçu

Kavut mu?

Aslında bu hafta bambaşka bir konu hakkında yazacaktım. Ama Buğday’ın çok besleyici enerji dolu “Kavut”unu anlatmazsam çok büyük eksiklik olacağına karar verdim.

Haberin Devamı

Aslında bu hafta bambaşka bir konu hakkında yazacaktım.

Ama Buğday’ın çok besleyici enerji dolu “Kavut”unu anlatmazsam çok büyük eksiklik olacağına karar verdim.

Çok eskilerde değirmende taze un öğütülür öğütülmez, hemen oracıkta pekmez veya bal, yanlarında ne varsa onunla karıştırılır, yufka arasında çocuklara yedirilmiş. Sonrasında kavurgalık buğdaydan yapılır olmuş ama gün gelmiş kaybolan tatlara karışmış.

Basit ve sade ama olağanüstü bir lezzet olan “Kavut” kavurga gibi unutulan lezzetlerden.

Şimdi, sizlerin ellerinde yeniden can bulmasını, yaşamasını istiyorum.

[fotogaleri=273]

Peki Kavut Nasıl Yapılır?

Kavurga için buğday aldık, güzelce kavurduk. Onu rondodan veya güçlü bir blenderınız ya da öğütücünüz varsa ondan geçirin. Galeta unu görünümü elde edene değin, öğütmeye devam edin.

Haberin Devamı

Şimdi ne kadar olduğunu ölçün. Yarısı kadar cevizi de öğütün.(Bu benim eklemem ama mutlaka cevizli deneyin.)

Süt ile ıslatın. Azar azar. Çamur gibi olmasın ama. Bal ile tatlandırın. O da azar azar damak tadınıza göre ayarlayın.

Karıştırın. Son kez tadına bakın. Nasıl, nefis değil mi?

Şimdi son aşamadayız.

Elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, önce avucunuzda sıkın, sonra yuvarlayıp toplar yapın. Cevize bulayın.

İşte hem çocuklarımızı, hem bizleri gün boyu enerji içinde tutacak “Kavut “ topları hazır.

Afiyet olsun.