Paylaş
Eti pembe renkli olan, soğuk sularda yetişen bir tatlı su balığı olup, omega-3 yağ asitlerinin mükemmel bir kaynağıdır somon balığı. Omega-3, vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asididir. Omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynakları somon, ton balığı, ringa balığı, sardalya gibi balıklardır.
Somon pek çok vitamin ve mineralden zengindir
Somon balığı, zengin protein içeriğine sahip olup; fosfor, potasyum, sodyum, B1, B2, niasin ve bazı karotenlerden zengin bir besindir. Taze fırınlanmış 100 gram somon 140 kkal. enerji içermektedir.
Somon balığının hastalıklarla ilişkisi
• Yapılan pek çok farklı çalışma; haftada 3 kez balık tüketiminin (özellikle taze somon balığı, sardunya, taze ton balığı) depresyon semptomlarını azalttığını göstermiştir.
• Araştırmalar düzenli somon tüketiminin, kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermektedir.
• Somon balığı tüketiminin; kanser, artirit ve astım gibi hastalıklar üzerindeki olumlu etkilerine dair araştırmalar da bulunmaktadır.
• Omega-3 yağ asitlerinin yeterli miktarlarda alınmasının; beyin fonksiyonları, düşünme ve hafıza yeteneği üzerinde olumlu etki gösterdiği yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür.
LEZZETLİ VE PRATİK SOMON BUĞULAMA TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
Somonu pişirme şekli
Somon yüksek yağ içeriğiyle kızartmaya uygun olmayan bir balıktır. Zaten hiçbir balık türünün kızartılarak tüketilmesi önerilmiyor. Bu nedenle somonu ızgara, fırında veya buğulama pişirmek en sağlıklısı. Bazı kişiler baharatlarla süslerken, bazı kişiler de somonu sade tüketmeyi sever.
Somon koku ve tat olarak diğer balıklara göre biraz daha baskındır. Dolayısıyla mide bulantısı yaşayan hamile bayanlar tüketmekte biraz zorlanabilir. Sebzelerle zenginleştirilmiş somon çorbası, somon tüketimini sağlama açısından faydalı bir yöntemdir.
Paylaş