İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger

Kabızlığın çözümü tam tahıllı simit yemekte

Sık karşılaşılan bu sağlık sorununa uzmanından çözüm önerileri…

Haberin Devamı

Kabızlık, son yıllarda sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri haline geldi. Hareketsizlik, fast-food besinlerinin sık tüketimi, yetersiz su alımı gibi faktörlerin kabızlığa yol açtığını belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, bu sorunu sık yaşayanların tam tahıllı simit tüketmeleri gerektiğinin altını çizerek birtakım önerilerde bulundu.

Kabızlıktan kurtulmak için günlük posa alımının artırılması dolayısıyla tahıl besinlerinin günlük beslenmede yer alması gerekiyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, günlük tam tahıl tüketimini artırmak için evinizde beyaz un yerine tam buğday unu ve beyaz pirinç yerine esmer pirinç kullanılmasını önerdi.

Kabızlıktan tam tahıl ürünleriyle korunun

Kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve kanser gibi hastalıklardan korunmada etkili olan lifleri barından tam tahıl ürünleri, kabızlıktan korunmak için de en etkili yöntemlerden biri. Özger, kabızlıktan korunmak için günlük tahıl tüketimini arttırmak gerektiği söyledi. İpek Ağaca Özger, şu önerilerde bulundu:

  • Evinizde beyaz un yerine tam buğday unlarını bulundurun. İçerisine un koyduğunuz her türlü besini (bazlama, börek, krep, çorba vb.) esmer un yani tam buğday unu ile hazırlayın.
  • Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin.
  • Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
  • Kraker, grissini, gevrek vb. besinlerden tam tahıllı ürünleri satın alın.
  • Mutfağınızda beyaz pirinç yerine, esmer pirinç veya bulguru kullanın.
  • Çorbalarınızı veya dolmalarınızı beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur ile hazırlayın.
  • Erişte, makarna seçiminizde de kepekli, tam esmer olanları tercih edin. Kepekli makarna, alıştığınızda size çok daha lezzetli gelecek.