Paylaş
Evde doğumu tercih eden kadınların genel özellikleri şu şekildedir: Kendi sezgilerine güvenen, medikal müdahalelere ve teknolojiye karşı olan, doğumun doğal ve normal bir olay olduğuna inanan, vücutlarınının müdahalesiz olarak doğurma yeteneğine sahip olduğunu düşünenler.
Evde doğum yapanlar nispeten daha ileri yaşta, çok doğum yapmış, daha kırsal kesimde yaşayan ve sigara içmeyen, prenatal bakım almayan (gebelik takibi yapılmayan) kadınlardır. Eğitim düzeyleri hastanede doğum yapanlarla benzerdir.
Evde doğum operasyonu bazen hastane transferi gerektirebilir. Böyle bir durumda hasta ve yakınları ile görevliler arasında nahoş, saygısızca durumlar yaşanmamalıdır. Transferin gecikebildiği durumlarda herkes sakin olmalı, bu durumunun anne-bebek yaşamını tehdit edebileceği unutulmamalıdır.
Hasta ve yakınları, hemşire ya da görevliler birbirlerine saygılı davranmak durumundadırlar. Hasta transferi yapıldığında hastane personeli gebenin doğum öncesi takipleriyle ilgili detaylı bilgileri gözden geçirmelidir; çünkü bu tür bilgiler transfer sonrası hasta takibinde kritik öneme sahip olabilir. Evde doğumu denemiş bir hastanın acilen hastaneye naklinde, onun ne kadar üzüntülü, bitkin, hayal kırıklığına uğramış ve korkmuş olabileceği de unutulmamalıdır.
Gebeliğin baş gelişli tekiz gebelik olması, önceden bilinen tıbbi veya gebelikle ilgili ciddi bir durumun olmaması, vajinal doğumun sakıncalı olduğu durumların dışlanması (bebeğin aşağıda yerleşmesi, aktif genital siğil veya uçuk lezyonlarının varlığı gibi), acil durumlarda transfer işlemlerinin önceden planlanıp eksiksiz işletilmesi gerekmektedir.
Paylaş