Paylaş
Dünyaya gelen bebek, anne sütü tüketimi ile omega 3 bakımından yaşam yolunda bir artı ile başlıyor çünkü anne sütü omega 3 bakımından oldukça zengindir. Yaşamsal bir besin ögesi olan bu yağ asidi, aynı zamanda beynin yaşlanmasını yavaşlatan mucize bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra omega 3 alımı iyi düzeyde olan kişilerde kilo kontrolü bakımından da artıya sahip olması omega 3’ü çok daha değerli kılıyor. Çocuklarda obezitenin engellenmesi bakımından omega 3 alımı büyük önem taşıyor.
Peki, omega 3 kaynakları denince aklımıza ilk gelen balıklardan hangilerini tüketmek doğru olan? Aslında tüm balıklar omaga 3 bakımından yeterli düzeydedir fakat denizlerin kirliliği nedeniyle balık tüketimimiz oldukça kısıtlanmış durumda. Son yıllarda özellikle çocuklar için ağır metal riski nedeniyle dip balıklarını tercih etmemek, balığı haftada en fazla 3 defa tüketmek dikkat edilmesi gereken noktalar. Mezgit, barbun ve kalkan gibi balıklar dip balıkları olması nedeniyle daha nadir tercih edilmesini öneriyoruz. Bu balıklar yerine özellikle tam bir omega 3 deposu olan somon veya hamsi, palamut ve lüfer tercih edilebilir.
Elbette sadece balık tüketerek omega 3 almış olmuyoruz hatta aslına bakarsanız eski zamanlarda omega 3; et, süt, yoğurt gibi hayvansal gıdalarda oldukça yoğun oranda bulunmaktaydı çünkü eskiden hayvanlar otlarla besleniyordu ve yeşil yapraklı sebzelerin omega 3 içeriği, hayvansal gıdaları omega 3 kaynağı yapıyordu. Günümüzde hayvanların otlayamaması nedeniyle artık et, süt yoğurt gibi besinler omega 3 kaynağı olarak kabul edilemiyor.
Eğer çocuğunuz ceviz ve badem gibi yağlı tohumlardan hoşlanan bir çocuksa ona bol bol bu gıdaları sunmanız omega 3 için bitkisel bir kaynak oluşturacaktır. Çünkü bu yağlı tohumlarda omaga 3 içeriyor. Aynı zamanda semizotu ve benzer yeşil yapraklı sebzelerde iyi birer omega 3 kaynağıdır. Fakat en yoğun içeren balık tüketimin çocuklarda çok önemli olduğunu unutmayınız.
Elbette balık mevsiminde yeterli omega 3 alırken bu mevsim sonrası azalan omega 3 alımı için doktorunuza danışarak ek takviye kullanılması faydalı olacaktır. Bu tür takviyelerin seçimi için mutlaka çocuğunuzun doktoruna danışmanızı öneririm.
Paylaş