Paylaş
Bebeklerde biberon seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Biberonu ilk kez vermek için doğumdan sonra 3-4 hafta beklemek uygundur, bebeğin annesinin memesinden emmeyi öğrenmesi gerekir. Bazı bebekler biberon almaz, alışması için zaman gerekebilir. Anne sütüyle beslenen bebeklere biberon önerilmez; ancak annenin meme başlarında çatlak varsa, emzirirken şiddetli ağrısı oluyorsa, meme başları belirgin değilse, anne çalışıyor ve işe erken dönmek zorundaysa ya da annenin emzirmeyi engelleyecek bir hastalığı varsa biberon denenebilir.
Bebeğin yaşına ve kullanım amacına göre çeşitli boyutlarda biberonlar seçilebilir. İlaç ve vitamin vermek için küçük (50 ml.) biberonlar tercih edilir. Yeni doğan bebekler için 90-120 ml’lik biberonlar uygundur. İlk aylarda 120-150 ml. biberonlar yeterlidir. 3-6 aylık bebekler için 240-260 ml. daha büyük ve iştahlı bebeklerde ise 320-340 ml. biberonlar tercih edilebilir.
Biberondan emzik akış hızı, üzerindeki deliklerle belirlenir. İlk bir ayda yavaş akışlı emzikler (tek delikli) önerilir. 3 ay civarında orta akışlı (2 delikli) 6 ay civarında hızlı akışlı emziğe geçmek önerilir.
Cam biberonlar: Sterilizasyonu kolaydır. İçindeki suyu iyi korudukları için sağlıklıdır ancak çatlama ve kırılma riskleri olduğundan bebeklerin eline verilerek emmeye bırakılması önerilmez.
Plastik biberonlar: Hafiftirler ve kolay kırılmazlar. Bu biberonların BPA (Bisfenol A )maddesi içermediğinden kesinlikle emin olunması gerekir.
Silikon biberonlar: Bisfenol A maddesi içermezler. İç yüzeyleri esnektir. Bebek tarafından kolay kavranırlar.
Biberon satın alırken 240 ml. hacminde 6-8 biberon alınması bebek ve anne için rahatlıktır. Birkaç biberon da 120 ml’lik olarak alınırsa çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Biberonun, bebek beslenirken, gaz sancısını azaltmaya yardımcı çift valflı anti-kolik özelliği olmalı, üzerindeki işaretler de net olmalıdır. Biberonların hava geçirgen sistemi, bebeğin doğal beslenme ritmi ile çalışır. Hava geçirgen emzikler de süt akışını kolaylaştırır, emzikten gelen hava kabarcıkları mideye değil, biberon içine taşınır. Bu biberonlarda emzikten süt akış hızı aynı göğüsten olduğu gibi kontrol edilebilir. Bu tip biberonlar polietersulfon (PES) ve polipropilen (PP) malzemeden üretilip yapılarında BPA içermezler.
Paylaş