Paylaş
Burun estetiği ameliyatı olmak isteyenlerin merak ettikleri konulardan biri de “Burun ucum düşer mi?” sorusudur.
Burun düşüklüğünün sebepleri nelerdir?
Burun ucunun, burun yüzeyinden aşağıya doğru kayması sonucu oluşan duruma burun düşmesi denir. Düşük burun ucu, burun ile dudak arasındaki açının daralmasına ve estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme neden olabilir. Ayrıca kişiye olduğundan daha yaşlı ve yorgun bir görünüm de oluşturabilir. Kişilerin yaşlanması ile tüm vücut dokularında olduğu gibi yüz dokularında ve burun ucunda yerçekiminin etkisiyle bir miktar aşağı doğru yer değiştirme olabilir. Burun derisinin kalın olması, kilo değişiklikleri ve yapısal olarak burun ucunun düşük olması gibi durumlarda bu azalma biraz daha fazla olabilir. Bu gibi durumlarda burun ucunun daha erken yaşlarda düşmeye başladığı gözlemlenebilir.
Kalın cilt yapısı burun ucu düşüklüğüne neden olabilir
Rinoplasti ameliyatından sonra burun dokuları sert olduğu için burun yeterince kalkık görünür. Ancak kişinin yaşı 40'ın altındaysa ve derisi ince ise burun ucunda çok fazla şekil değişikliği olmaz. Kişinin yaşı 40'ın üzerindeyse yüzde cilt sarkmaları oluşmaya başlamışsa, cilt kalınsa ve burun yüze göre çok büyükse ameliyattan sonra burun ucunda hafif bir düşüş görülebilir. Bunun önüne geçebilmek için cilt soyma gibi bir yöntemin uygulanması mümkün olabilir. Ancak burunda çizgi şeklinde bir iz bırakmasına neden olduğu için hastalar tarafından pek tercih edilmez. Ancak kalın derili burunlarda, burnun üst kısmından, uç ile orta arasındaki enine deriyi çıkarmak için teknikler kullanılabilir. Burun kanatlarından veya burun ucunun alt noktasından da cilt alınabilir, böylece dikiş hattında kalır ve derinin alındığı belli olmaz. Yağlı kalın cilde sahip kişilerde ve yaşlılarda cilt alımı çok belirgin olmasa da gençlerde çizgi şeklinde bir iz gibi göründüğü için rahatsız edici olabilir.
Burun ucunun düşmesini önlemek için ne yapılmalı?
Ameliyat sonrasında dokuların yeterince gergin ve sert olmaması nedeniyle burun ucu yer değiştirebilir. Bu son derece nadir bir durum olmakla birlikte daha çok yaşlılarda yapılan burun estetiği sonrasında, yağlı ve kalın derili kişilerde ve yüzüne göre çok büyük burnu olan kişilerde ortaya çıkabilir. Rinoplasti ameliyatlarında yıllar içinde burun ucu biraz da olsa düşeceğinden doktorlar burun ucunu hedeften biraz yukarı kaldırarak yapmayı tercih edebilirler. Bu şekilde düşüşün normal pozisyonda bitmesini sağlamaya çalışırlar. Bu düşme miktarı da burun estetiği ameliyatı sırasında uygulanan tekniğe bağlı olarak değişebilir.
Özellikle kalın deri yapısına sahip hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiği için burun ucunun belirginliği azalır ve aşağı doğru bir görünüm oluşabilir. Ayrıca kalın deri yapısına sahip hastalarda burun ucunun hemen arkasında yer alan ve burun derisinin en kalın olduğu supratip bölgesinin şişmesinden kaynaklanan göreli bir düşme olarak da ifade edilebilir. Bu, kalın derili hastalarda rinoplasti sonrası ilk 6 ayda sık görülen bir durumdur. Bu nedenle rinoplasti sonrası kalın derili hastalar en az 2 yıl, ince ve normal derili hastalar ise en az 1 yıl sabırla beklemelidir.
Burun ucu düşmesi probleminde hangi yöntemler tercih edilebilir?
Burun ucunun düşmesi, burun ucunu tutan iskeletin yetersizliği veya burun ucuna aşırı yük basması nedeniyle de gelişebilir. Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır. Yapısal olarak değiştirmeden ip veya başka askılarla kaldırmaya çalışmak uzun süreli sonuç vermez ve burun ucu istenilen seviyede kalmaz. Burun ucunun dolgu ile kaldırılmasının etkisi dolgunun erime süreci ile sınırlıdır.
Paylaş