Paylaş
Tıbbi ismi aksiller hiperhidroz olan koltuk altı terlemesinde bazı insanlar normalden 4 kat daha fazla terler. Aşırı koltuk altı terlemesi olan kişiler genellikle sosyal ortamlarda ve günlük aktivitelerinde sıkıntı ve zorluk yaşadıkları şikayetiyle tedaviye başvururlar.
Ciddi primer aksiller hiperhidroz bozukluğunda botoks enjeksiyonu 2 yıl boyunca aşırı terlemeyi güvenli ve etkili bir şekilde durdurabilmektedir. Bu sürenin ardından enjeksiyonun tekrarlanması gerekmektedir.
Aşırı koltukaltı terlemesinde öncellikle koltukaltına sakinleştirici bir krem sürülür. Böylece enjeksiyon öncesi tedavi bölgesinde bir uyuşma sağlanır. Terleyen bölgeye ortalama 30 adet noktaya ter bezlerinin fonksiyonlarını durdurması için botulinum toksini enjekte edilir. 15 gün sonra koltukaltındaki terlemeye devam eden noktaları tespit etmek için nişastalı bir test yapılır. Ve terlemeye devam eden bölgeler tespit edilerek tekrar botoks enjeksiyonu yapılır.
Hem anestezik özelliği olan krem kullanıldığı için hem de çok ince uçlu iğneleri olan enjektörler kullanıldığından botoks işlemi esnasında herhangi bir şekilde ağrı ya da acı hissedilmez.
Koltukaltı terleme tedavisinde ter bezlerinin sadece % 90’lık kısmının çalışması durdurulur. % 10’luk kısmında ter bezleri aktif halde bırakılır. Çünkü bu tedavi koltukaltında aşırı terleme sorunu olan hastalara uygulanır. Aşırı terleme durdurularak terleme normal seviyeye indirilir. Genel sağlık durumu yerinde olan bebek emziren ve hamile kadınlara botoks enjeksiyonu uygulanmaz.
Koltukaltında terleme sorunu olan kişilerde terleme fazla olduğu için kıyafetlerde ıslaklık oluşur. Hem görünüm hem de koku açısından büyük sıkıntıya neden olur. Bazı durumlarda günde birkaç kez kıyafet değiştirmek gerekebilir. Özellikle iş ve sosyal hayatta kişileri oldukça zor durumda bırakabilir.
Kaynak: Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk
Paylaş