Paylaş
Yapımı ve tadı diğer kahvelerden farklı olan yeşil kahveye özelliğini veren kavrulmamış olması ve metabolizmayı hızlandırmasıdır. İçtiğimiz kahveye koyu rengini veren kavrulma işlemidir. Kavurma esnasında çiğ kahvenin içindeki “klorojenik asit” bileşeni azalır. Yeşil kahve çekirdeğinde gram başına 34.4-41.6 mg klorojenik asit bulunurken, kavrulmuş kahvede ortalama 2-7 mg kadar oldukça düşük miktarlarda bulunur. Yeşil kahvenin sağlığa faydalı etkileri de içeriğindeki yüksek miktardaki klorojenik asitten kaynaklanmaktadır. Klorojenik asit, ince bağırsaktan glikozun emilmesini ve karaciğerden kana glikoz salınımını önleyerek kanda glikoz seviyesinin yükselmesini engeller. Klorojenik ve kafein sayesinde vücut yağ miktarının azalmasına ve kilo kaybına yardımcı olur.
Yeşil kahve ile ilgili bilimsel çalışmalar henüz çok yeterli değildir.
Yeşil kahvenin hazırlanışı oldukça pratik ve kolaydır. Yaklaşık olarak 1 yemek kaşığı kahve cezveye konulduktan sonra 200 ml sıcak su üzerine eklenir ve 4 dakika demlenmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Hamile ve emziren bayanların yeşil kahve tüketimi ile ilgili yeterince güvenilir bilgi olmadığı için kullanmaları sakıncalı olabilir.
Fazla miktarlarda tüketildiği takdirde içeriğindeki kafein nedeniyle anksiyete bozukluklarına, ishale, yüksek kan basıncına, idrarla kalsiyumun atılmasıyla osteoporoza sebep olabilir. Tavsiye edilen tüketim miktarı günde 2 fincandır.
Paylaş