Paylaş
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, İstanbul Halk Ekmeğin (IHE) ürettiği, besin değeri yüksek olan “Altın Çörek” birçok kişinin tercih ettiği, lezzetli bir ara öğün seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Diyetisyen Gülhan Koca, altın çöreğin içinde hangi besinlerin bulunduğunu ve bu besinlerin ne gibi faydaları olduğunu açıkladı.
Altın çörek, piyasadaki birçok unlu mamulden farklı olarak un, şeker, margarin gibi rafine ürünler yerine ruşeyn, üzüm, keçiboynuzu, fındık, zerdeçal gibi doğal ve sağlıklı besinler içermektedir.
Başta E vitamini olmak üzere, yüksek miktarda A, E ve B1 vitamini, folik asit, fosfor, çinko, demir, magnezyum, manganez ve krom gibi birçok besin öğesini içeren ruşeyn, buğday taneciğinin en tepesindeki "embriyo" olarak bilinmektedir. Ruşeyn, kalp ve damar hastalıkları riskini önlemekte, bilişsel fonksiyonların gelişimine destek olmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bağışıklık sistemini destekler. Lif içeriği de oldukça yüksektir. Bu nedenle tok tutucu ve bağırsakları çalıştırıcı özelliği de bulunmaktadır.
Fındık, E vitamini açısından zengin olup demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller içermektedir. Kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. Yüksek miktarda B vitaminlerini içerir. Enerji değeri yüksektir. Kilo problemi olan kişiler altın çöreği ölçülü tüketmelidirler.
ÇOK İYİ BİR ENERJİ KAYNAĞI OLAN FINDIĞIN ACILI HALİNİ DENEMEK İÇİN TIKLAYIN!
Tatlandırıcı olarak kullanılan kuru üzüm demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinden zengindir. Kemik gelişimini destekler, kansızlık, halsizlik, unutkanlık gibi sorunlarda etkilidir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ve zayıf kişilerin tüketmesi gereken enerji değeri yüksek bir besindir.
Keçi boynuzu, harnup olarak da bilinir. A, B ve E vitaminlerinden zengin olup yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve fosfor içerir. Enerji değeri yüksek bir besindir. Cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
Zerdeçal, içeriğindeki kurkumin aktif bileşeni sayesinde kanserin önlenmesinde ve tedavisinde iyi bir potansiyele sahiptir. Solunum yollarına iyi gelen bir baharat olup, antioksidan etkisi ile bronşit, astım ve sinüzit gibi hastalıklarda etkilidir.
Dikkat!
Guten enteropatisi (Çölyak) tanısı alanlar, laktoz intoleransı olanlar ve fındığa alerjisi olanlar altın çöreği tüketmemelidir.
Paylaş