Paylaş
Et yemeklerine, çorbalara ve soslara katılan bu baharat, sarımsak ve kırmızı biber ile karıştırılarak pastırmanın üzerini kaplamada da kullanılır. Birçok işlevi olan çemenin faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca sıraladı.
• İştah baskılayıcı özelliğe sahiptir.
• Boğaz ağrısı ve öksürükte rahatlamaya yardımcı olur.
• Kolesterol düzeylerini ve kalp-damar hastalıkları riskini düşürücü etkiye sahiptir.
• Kan şekeri düzeyini düşürücü özelliğiyle Tip 2 diyabet tedavisine destek olmaktadır.
• Bitkisel kürü, cilt enfeksiyonlarına bağlı apselerin (yanık, egzama..) topikal tedavisinde etkilidir.
• Mide ve bağırsak çeperlerini kaplayarak, gastointestinal inflamasyonları önlemeye yardımcı olur.
• Çemen otu, bir hastalık sırasında limon ve bal ile alındığında ateşini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
• Rahim kasılmalarını uyarır ve doğuma yardımcı olur.
• Emziren kadınlarda süt üretiminin artmasında etkilidir.
• Menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur
• Antioksidan özelliğiyle özellikle kolon kanserinde olumlu sonuçları görülmüştür.
Paylaş