Paylaş
İnsanlık tarihinde görülen MERS ve SARS virüslerinde ölüm oranı koronavirüse göre çok daha yüksekti. Covid-19, ortalığa yayılan feveranlar kadar abartacak ölümcül bir salgın değildir. Bir sürü hastalıktan dünyada senede kaç kişi öldüğünü ortaya koymak için mikrobik ya da paraziter hastalığın adını yazıp dünya sağlık teşkilatının sitesinde yıllık ölüm oranlarına bakın, göreceksiniz.
- Son TUİK verilerine göre %17 en yüksek riskli grup büyüklerimiz/yaşlılarımız/65yaş üstü bireyler...
- Kemoterapi tedavisi alan hastalarımızın grip olması dahi sakıncalı, onların ve çevresindekilerin özellikle dikkatli davranması gerekli.
- Bağışıklık sistemi zayıf bireyler de risk altında.
1. Yeterli uyku: Günlük ortalama 7 saatlik uyku, bağışıklık sisteminizin güçlü olması için çok önemli.
2. Düzenli egzersiz: Mutlaka günlük hayatınızda yürüyüş, yoga, meditasyon vb. basit bile olsa egzersizlere yer vermelisiniz.
3. Temastan kaçının.
4. Temizliğe özen gösterin: Özellikle ellerinizi sık sık yıkamalı; günlük banyo, diş, saç temizliğini yapmalısınız.
5. Bol su için: En iyi arınma, en iyi korunma besini sudur.
6. Vitamin, minerallerinizin eksik olmadığından emin olun: Özellikle D Vitamini, B12, Çinko, C vitamini günlük yeterli miktarda almanız gerekiyor.
7. Mevsim meyve sebzelerini tüketin.
8. Fenolik bileşenlere hayatınızda yer açın: Arı sütü, propolis bunlara en iyi örnek.
Burada önemli birkaç nokta var ki immünomodülatör olarak bilinen çinko, magnezyum gibi mineraller seracılığın etkisiyle sebze meyvelerde azalmış olup hayvansal kaynaklı besinlerden ve Epsom (İngiliz tuzu) veya doğal maden sularıyla beraber desteklenmelidir.
Ayrıca karotenoidler de güçlü bağışıklık sistemi için gerekli olup pazı, pancar, havuç, karalahana gibi besinlerde yer almaktadır.
Yine B1 vitamini için baklagiller, avokado, et ürünleri ve ton balığına sofralarda yer verilmelidir.
Paylaş