Paylaş
Doğal yapısında bulunan tahıllar dışında gıda sektöründe bolca tercih edilen gluten, iştahın artırılarak gıda maddelerinin tüketilmesini artırır. Bu nedenle belirli hastalıklarla bağlantı kurulmuş ve bunlara bağlı komplikasyonların nedeni olmakla suçlanmıştır. Doğal ortamında tahılların genetiği değiştirildikten sonra daha farklı bir forma dönüşen gluten insan sağlığına etki etme oranında son on yılda açık ara öne geçmiş gıda ürünleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Non-çölyak gluten sensitivitesi barsakta fonksiyonel barsak içi florayı etkileyen reflü, dispeptik şikayetler, vitamin mineral eksiklikleri gibi farklı birçok klinik semptomlarla giden bir rahatsızlıktır.
Standart tedaviye yanıtsız barsak spazm çözücüleri, gaz gidericiler ve fonksiyonel barsak hastalığı ilaçlarının pek de işe yaramadığı, uzun vadeli tedavilerde hastaların semptomlarını anlamlı olarak gidermediği gösterildiğinden ilaç tedavisi yerini hızla diyet ve alternatif tedavilere bırakmıştır.
Çölyak hastalığı bir sendrom olup, belirli başka bulguların eşlik ettiği farklı klinik semptomlarla ve endoskopik ve serolojik bulgularla karakterizedir. Serolojik bulgularda; doku trans glutaminaz enzimine karşı oluşan endomisyuma karşı oluşan ve gliadine karşı oluşan antikorlarla ve endoskopik biyopsi yöntemlerinde marsh evrelemesi değerlendirilmesiyle tanı alır.
Çölyak ve gluten alerjisi ayırıcı tanısında kan endoskopik biyopsi ve genetik bulguların ayırıcı tanıda yer aldığı bilinmesine rağmen 2012 çölyak klavuzunda; klinik tablonun farklı türleri olan atipik ve latent çölyak tipleriyle bir kesişim kümesi oluşturabilmektedir. Yani tam olarak ayırt etmek mümkün değildir.
Belirtileri nelerdir?
Hastaların her iki grubunda da glutensiz diyetten fayda görülmekte ve hastanın klinik tablosu dramatik olarak düzelmektedir
Paylaş