Paylaş
İnsan vücuduna besinle alınması zorunlu olan kimyasallara ‘esansiyel’ denir. Bu haftaki yazımıza organizmanın dışarıdan alınmaya muhtaç olduğu esansiyel aminoasitlerden biri olan arjinin (arginine) ile başlıyoruz.
Arjinin; beslenme açısından esansiyel amino asitlerden bir tanesidir. Primatlarda (yani gelişmiş memelilerde) kreatin sentezi ve mantarların bazılarında mikrop öldürücü kimyasal oluşumunun sentezinde görev alır. Hücrelerin çoğalışı ve büyümesini sağlayan metabolik reaksiyonlarda kullanılır.
Özellikle hücrenin soy devamlılığı (kanser ve benzeri hastalıklarda kaynak molekül olarak) açısından, birçok araştırmaya konu olan; DNA korunması, paketlenmesi, hücre içinde bulunan bütün çalışan organellerin (işlevsel küçük birimlerin) bütünlüğünü sağlayan dış zarlarının korunmasında ana rolü oynamaktadır.
Bütün bunların yanında hormonal etkiyle tansiyon düzenlenmesi, idrar miktarı, hormonların saklanması, kadın ve erkekte üreme etkinliğinin arttırılması (ki eksikliği ya da metabolik aktivite bozukluğunda kısırlık gelişir) amaçlı etkileri içinde yaygın olarak kullanım alanı bulan ve besinle alınması zorunlu olan amino asitlerden biridir.
Erkekte sperm sayısı ve hareketliliğini artırdığı gösterilen birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Arjinin insan vücudunda nitrik oksit sentezi üzerinden bağışıklık sistemi destekleyici ve kalp damar sistemi üzerine koruyucu etkisiyle organizmanın ihtiyaç duyduğu bir besindir.
Et ve et ürünleri, nohut, bezelye, fasulye, barbunya, ceviz, badem zengin arjinin kaynakları arasında sayılabilir.
Güzel beslenme ve sağlık dolu mutlu günlerde bol arjininli günler diliyorum.
Paylaş