Paylaş
Ramazan geldiğinde oruç tutan tutamayan herkeste farklı bir duygu oluşabiliyor. Manevi duyguların yükseldiği, yardımlaşma ve iyiliğin daha da önem kazandığı bir ayda hızlanan yaşamlarımıza rağmen herkes kendi aile yapısına göre ramazanı yaşıyor.
Ramazan ayının farkı nerede?
Tüm dini süreçlerin yanında ramazanda toplumsal bazı değerler öne çıkıyor. İftar ve sahurda ailelerin bir araya gelmesi, telaşlı bir hazırlık, insanların kendi içlerinde daha duyarlı bir yolculuk yapması gibi…
Her akşam yemeği hızlıca yenirken pek çok aile için iftar saatleri tam bir şölene dönüşüyor. Her akşam bir başka aile bireyinin evinde iftar yapmak, iftar sonrası sohbetler de uzaklaşmanın giderek arttığı günümüzde bireyleri birbirine yakınlaştırmaktadır.
İftar sohbetleri nasıl olmalı?
Uzmanlar iftar yemeğinin de yavaş ve hafif olması gerektiğini söylüyor. Buna paralel olarak iftar sohbetleri de yorulan bünyeleri göz önüne alarak hafif ve rahatlatıcı olmalı. Stresten uzak, eğlenceli ve sakin sohbetlerde aile bireyleri öncelikle dinlenmeli ve vücut dengesini bozmadan hareket etmeli. Ani çıkışlar, öfkeli konuşmalar hem fizyolojik hem psikolojik olarak dengeyi hızlı biçimde bozacaktır.
Ramazanda çocuklar…
Çocuklar ramazanı ailelerinden öğrenirler. Eğer evde ramazana ilişkin hiçbir iz yoksa çocuk bu geleneksel ve manevi süreçten mahrum kalabilir. En azından adetleri öğrenmesi, iftar sohbetlerini tatması, aile bireylerinin birlikteliğini görmesi bir çocuk için büyük şans olacaktır.
Çocuklara ramazan nasıl anlatılmalı?
Bir araya geldiğim pek çok çocuğa bayramların önemini sorduğumda “Harçlık, kebap, tatil, şeker” gibi yanıtlar alırım. Ramazan ayında ve bayramında çocuklara yaşlarına uygun biçimde önemi ve maneviyatı anlatılabilir. Bir ritüel gibi oruç tutmak değil, nefsini idare etmek, yemek bulamayan insanları anlamaya çalışmak, vücudu dinlendirmek ve yemekten daha önemli olan şeylere odaklanmak gibi noktaları çocukların yaşına uygun anlatmak mümkündür.
Her zaman olduğu gibi çocuklara dini ve geleneksel değerleri anlatırken “Allah taş eder, cehennem, ayıp” gibi korkutucu ifadelerden uzak durmak gerekmektedir. Bu gibi ifadeler çocuğu korkutur ve aksine uzaklaştırır.
Toplumsal olarak unutulanlar
Ramazanda yardımlaşma, iyilik yapma, fakirlere destek olma, daha sabırlı anlayışlı olma gibi değerler öne çıkarken aile ve dostların bir araya gelmesi de adetleri pekiştirir.
Aç kaldığı için ani sinirlenen, yardımlaşmadan uzak olan bireyler ramazan ayının önemini gözden kaçırabiliyorlar. Aile bireyleir için de strese neden olan bu gibi durumlar ramazanın esas amacından uzaklaşabiliyor.
Vücudumuzun, sağlığımızın, ailemizin, sahip olduklarımızın değerini kaybetmeden anlamanın ve sahip olamayanlara yardım etmenin önem kazandığı ramazanda herkese huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum…
Paylaş