Paylaş
Bir gün kapı çaldı ve eşiniz geldi. Yanında biri var ve size “Hayatım bak bu benim yeni eşim. Artık aynı evde yaşayacaksınız. Sen benim ilk göz ağrımsın ama ona da alışacaksın, ikinizi eşit seveceğim.” dedi…
Allah korusun dediğinizi duyar gibiyim.
Bu kalp ritmini bozan örneği vermemin nedeni çocuğunuzun da aynı şeyi doğacak olan kardeşte yaşıyor olmasıdır.
Çocuklar yeni kardeş sürecini nasıl yaşar?
Bazı çocuklar yeni gelen kardeşe hiç olumsuz tepki vermezler. Adeta etrafında uçuşurlar. Ama bu örneklerin bir çoğunda anne babanın görmediği yerde “Seni sevmiyorum” vb. dediği görülebilmektedir. Çok sevse de kardeşe alışana kadar geçen sürede tedirgin olması çok doğaldır.
Pek çok örnekte de büyük çocuğun huzursuzlaştığı, daha hırçın, inatçı, kızgın olduğu görülmektedir. Anne babayı adeta cezalandırır ve iç gerginliğini dışa yansıtır.
En üst seviyede de fiziksel zarar verme, kardeşin gitmesini isteme, depresyon belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu seviyedeki durumlarda özel psikolojik destek almak iki kardeşi bekleyen koca bir hayat için yapılabilecek en iyi şeydir.
Kardeş kıskançlığı nasıl önlenir, aza indirilir?
Özet olarak çocuğa giden mesaj şu olmalıdır. “Bir kalple hem seni hem onu sevebilirim. Yeni kardeş gelse de evimizdeki sevgi, ilgi, kurallar, sınırlar hiçbir şey değişmeyecek” olmalıdır.
Çocuk kardeşe adapte olana kadar geçen sürede bazı bebeksi hareketleri görmezden gelinmeli ancak bu sınır aşımına gitmemelidir.
Paylaş