Paylaş
Tokofobi Yunanca Tokos “doğum” ve fobi “korku” kelimelerinden türemiştir ve doğum korkusu anlamına gelir. Kadınların doğum yapmaktan, doğum esnasında yaşayacakları olası acılardan, sağlık problemlerinden yoğun düzeyde korkmaları tokofobinin belirtileri arasında.
Günümüz tıp ve psikoloji biliminde giderek büyük önem kazanan bir durumdur ve üzerinde gerekli biçimde durulmalıdır.
Doğum şeklinin tartışıldığı günümüzde doğum korkuları geri planda kalırken pek çok kadın tokofobi nedeniyle gebeliğini erteliyor.
Doğum korkusunun nedenleri nelerdir?
Yapılan araştırmalar doğum korkusunun altında yatan etmenler arasında kişilik-mizaç, kaygı düzeyi, çevresel faktörler ve deneyimleri sıralıyor. Bunlardan en yaygını ise çevresel faktörler yani “öğrenilmiş korkular”.
Küçük yaştan itibaren annelerin, akrabaların, komşuların, arkadaşların anlattığı korkunç doğum hikayeleri pek çok kadını doğum konusunda fobik hale getiriyor. Hamile olan bayanlar doğumu korkuyla beklerken, hamile olmayanlar ise kaçınmalarla hamile kalmayı istemiyor, erteleyebiliyor.
Tokofobinin diğer yönleri:
Doğum korkusu yaşayan bayanlar araştırmalara göre bebeklerinin ya da kendilerinin sağlığına bir şey olacağından, doğumda ölmekten, bebeği kaybetmekten, sağlık ekibinin yanlış ya da eksik çalışmasından korkuyorlar.
Gebe olan ya da gebelik düşünen kadınlara öneriler:
• Her zaman olduğu gibi sağlığınızla ilgili olan bu önemli süreci güveneceğiniz bir kadın doğum uzmanı ile yürütün. Hamile kalmanız ve doğum süreciniz hakkında en doğru ve size uygun olan bilgiyi ondan alınız.
• Kendi gebeliğimde de sıkça yaşadığım bir durum; çevrede “ben de hamileyken” “benim doğumumda” “bir tanıdığımız” vs ile başlayan cümleleri durdurun. Bu cümleler büyük ihtimalle olumsuz deneyim içerecektir. Her ne kadar önemli görünmese de boş ya da zayıf bir anınızda bu gibi korkulu içerikler sizi bir kabusa sürükleyebilir.
• Doğum, doğurmak, anne olmakla ilgili iç düşüncelerinizi sürekli takip edin ve olumlu tutun. Kaygı ve korkunun iç seslerimizden kaynaklandığını unutmayın. Onlar ne kadar olumlu olursa süreç de olumlu olacaktır.
• Doğum yapacağınız hastaneyi, mümkünse sağlık ekibini ve hatta ameliyathaneyi önceden görmek kaygıyı düşürebilir. Ekibin uzmanlığı ve gözünüzde canlandırdığınız gibi olmayışı sizi rahatlatacaktır.
• Aşamadığınız durumlarda bir psikolog ya da psikiyatrist desteği alın. Doğumunuz ne kadar rahat olursa bebeğinizle kuracağınız o ilk bağ da o kadar kaliteli olacaktır.
Paylaş