Miyomlar artık ameliyatsız tedavi ediliyor

Miyomların kötü huylu tümöre dönüşme ihtimali çok düşük.

Haberin Devamı

Rahimde görülen miyomlar nedenleri, belirtileri ve tedavi şekillerini, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan anlattı.

Miyom ya da halk arasındaki ismi rahim urları, kadınlarda görülen en sık pelvik tümörlerdir ve iyi huyludur. Rahmin kasları ve bağlarından oluşur. 20 - 35 yaş aralığındaki kadınların % 20-45’inde rastlanabilir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artış gösterir. Ancak menopoz ile birlikte görülme sıklığı azalır. Kötü huylu tümöre dönüşme ihtimali çok nadirdir.

Miyomun nedenleri?

Miyomların nedeni bilinmemekle birlikte aşırı kadınlık hormonunun salınmasının bunun sebeplerinden biri olduğu düşünülür. Menopozda miyomların küçüldüğünü görmemiz bunun sebebinin hormon olabileceğini göstermektedir. Rahim kasındaki tam oluşmamış hücrelerden ya da damar duvarından kaynaklandığı da ileri sürülmektedir.

Haberin Devamı

Belirtileri

Ağrı, dolgunluk hissi, fazla miktarda, uzun süren ya da düzensiz kanamalarla kendini gösterir. Sırt ve bacak ağrısı, cinsel ilişki esnasında ağrı oluşması, sık sık idrar yapma (bu miyomların idrar torbasına baskı yapması sonucu gelişir), kabızlık ve gaz (miyomların kalın barsağa baskı yapması sonucu olur).

Tanısı en kolay ultrason ile konur. Tedavisinde takip, ilaç tedavisi, miyomun alınması, rahmin alınması ya da embolizasyon denilen ameliyatsız bir tedavi uygulanmaktadır.

Embolizasyon nasıl yapılıyor?

Uterin Fibroid Embolizasyonu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve girişimsel radyolog tarafından gerçekleştirilir. Hastanın hafif bir sakinleştirici veya uyuşturucu verilerek acı hissetmemesi sağlanır, genel anestezi verilmesine gerek yoktur. Sadece kasık bölgesi uyuşturularak yapılır. Kasıktan ince bir kateter yardımıyla girilir. 

Normal rahim dokusu ve yumurtalıkların beslenmesi, karın bölgesindeki diğer farklı damarlardan da olabildiğinden embolizasyon işleminden etkilenmez. Sadece miyomlar büzüşüp küçülmeye başlar.

Embolizasyon, artık sıklıkla tercih edilen ve hastalar tarafından da kabul gören bir tedavi şekli olacak. En önemli avantajları, lokal anestezi ve sadece hafif bir sakinleştirici verilerek yapılıyor olmasıdır. Büyük bir ameliyat geçirmeden bu şikayetlerinden kurtulmak ve ertesi gün hastaneden taburcu olmak hastalar için tercih sebebidir. Rahim içinde çok sayıda miyomu olan hastalarda artık ilk seçilecek tedavi embolizasyon olmalıdır. Embolizasyon sonrası, birkaç gün ağrı, bulantı, kusma ve ateş görülebilir fakat bunlar alınan destekleyici tedavilerle rahat atlatılabilir.   

Yazarın Tüm Yazıları