Paylaş
Aşırı kilo, adette düzensizlik, aşırı uzun veya ağrılı adetler, sivilce problemi, saç dökülmesi, diyabet, hipertansiyon, kalp damar sistemi hastalıkları veya lupus dediğimiz sistemik kollajen doku hastalıkları gebe kalamama nedenleri arasında yer alır ve süreci epey zorlaştırabilirler.
Erken tanı, infertilite dediğimiz gebe kalamamanın en etkili düşmanıdır. Doktorunuza ne kadar erken başvurursanız o kadar kolay ve etkili sonuç alırsınız. Hormonal düzensizliklerin düzene sokulabilmesi için birtakım medikal ilaç tedavileri, eğer jinekolojik bir problem varsa (miyom, kist vb.) bu rahatsızlıkların cerrahi yöntemlerle çözülmesi sağlanabilir.
Genel olarak kabul edilebilir süre 12 aydır. Döllenebilirlik sağlıklı bir çift için 1 ayda sadece % 25 oranındadır. Bu oran göz önüne alındığında % 85 oranında çift 8-9 ay içerisinde gebe kalabilir. 12 aydan uzun süredir düzenli ve olması gereken sıklıkta ilişkide bulunan bir kadın gebe kalamıyorsa o zaman bir sorun olduğundan şüphelenilmelidir. 35 yaşın üzerindeki veya gebe kalmasına engel teşkil eden bir durumu olduğunu bilen hastaların bu 1 yılı beklemeleri gerekmiyor. Onlar zaman kaybetmemek açısından daha kısa sürede doktorlarına başvurabilirler.
Ağır stres altında kalmak hamile kalmayı zorlaştıran sebeplerdendir. Ağır stresin yumurtlama fonksiyon bozukluğu yaratabildiğiyle ilgili birtakım çalışmalar var. Yine ağır stresin tüplerde geçici spazma yol açabildiği ve buna bağlı olarak olumsuz etkileri olabileceği üzerine de etkin tezler mevcut.
Bunun yanı sıra birtakım ağır depresyon geçiren hastalar veya daha ağır psikiyatrik hastalığı olan hastalarda kullanılan ilaçların libido dediğimiz cinsel isteği düşürücü yönde etkileri olabiliyor. Eğer mecburi ilaç kullanımları varsa afrodizyak yiyeceklerle beslenmenizi dengeleyebilirsiniz.
Önceden düşük yapmış kadınlar daha zor hamile kalmazlar, gebe kalma oranlarında diğer kadınlara oranla herhangi bir farklılık olmaz. Fakat hamile kaldıklarında gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesinde birtakım sorunlar yaşama olasılıkları var, bu da gebeliğin özenle izlenmesini gerektirir.
3 ve 3'ten fazla düşük yapmış hasta grubunda sorunlar yaşanabilir. Ama tek bir kere düşük yapmış ve herhangi bir sağlık problemi saptanmamış olan hastalarda ne gebe kalabilmede ne de gebelik sırasında herhangi bir zorlanma beklenmez.
Tekrarlayan düşükleri olan hastalara özellikle kadın doğum uzmanına başvurmaları ve gerekli testleri yaptırmaları önerilir.
Bir başka önemli kaygı ise kürtaj olan kişilerin yeniden gebe kalamamalarına yöneliktir. Oysaki kürtaj, gebe kalamama nedeni değildir. Kürtaj bir korunma yöntemi de değildir. Gebe kalıp kalıp sıklıkla kürtaja başvuranlar kendilerini sorunlara hazırlamalıdır. Doktorunuz size bu konunun detaylarını aktaracak ve kürtajı mecbur olmadığınız durumlarda bir gebelikten korunma yöntemi haline getirmenizin olumsuz sonuçlarını anlatacaktır.
Kadın Hastalıkları & Doğum Uzmanı
Gökçen Erdoğan
Paylaş