Gebelikte gelişen bulantı ve kusmalar erken doğuma işaret mi?
Haberin Devamı
Gebelik süreci elde olmayan kaygılarla geçiyor maalesef. Önerdiğimiz şey, o bekleme sürecini tadını alarak, kendini ve bebeğini gözeterek yaşamayı evhamdan bir kale haline getirmeden geçirmek. Fakat biliyoruz ki anne adaylarının kaygıları da tamamen boşuna değil. Erken doğum gibi bir risk taşırken tetikte oluyor insan, yürek ağızda oluyor. Peki nedir erken doğumun nedenleri, bir göz atalım;
Erken doğum sebepleri:
Enfeksiyonlar: Örneğin idrar yolu enfeksiyonları.
Plasenta ile ilgili anormallikler: Plasenta, gebelikte oluşan geçici bir organdır ve anneyle cenini birbirinden ayrı tutmak ve bağ olmak gibi bir özelliği vardır. Düşük nedenleri ise plasentanın önde olması (plasenta previa) veya dekolman plasenta (plasentanın erken ayrılması)
Polihidramnios: Bebeğin amnion suyunun fazla olması(Rahmin içi, cenini koruyan amniyon sıvısı ile kaplıdır. Amniyon sıvısı olmadan bir bebeğin anne karnında gelişmesi mümkün değildir.)
İkiz, üçüz ve çoğul gebelikler
Servikal yetmezlik
Rahim veya rahim ağzı ile ilgili doğumsal bazı anormallikler
Gebelik sırasında ameliyat geçirmek
Karın bölgesine travma almak
Bunlara ek olarak bireysel nedenler:
Daha önceden erken doğum yapmış olmak
Sigara veya alkol kullanmak
Anne yaşının çok genç olması (18'den küçük)
Anne yaşının ileri olması (35'ten fazla)
Aşırı zayıf olmak
Kansızlık (anemi)
Sosyoekonomik düzeyin düşük olması(yaşam koşulları)
Stres
Uyuşturucu madde
Doğumlar arası sürenin çok az olması
IVF gibi yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen gebelikler (tekil gebelik bile olsa risklidir erken doğum açısından)
Erken doğum ile ilgisi olmayan faktörler:
Halk arasında bazı yanlış bilinen durumlar vardır ki bunlar erken doğum nedeni değildir. Örneğin bebeğin cinsiyeti erken doğum riskini etkilemez. Daha önce sezaryen geçirmiş olmak erken doğum konusunda risk faktörü değildir. Daha önce bir düşük yapmış olmak sonraki gebeliklerin erken doğumla sonlanmasına sebep olmaz. Gebelikte gelişen bulantı ve kusmalar erken doğuma sebep olmaz. Bazı yiyeceklerin ve içeceklerin aşırı tüketilmesi veya az tüketilmesi erken doğuma sebep olmaz, erken doğuma neden olan bir besin maddesi yoktur.
Haberin Devamı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Cinsel Terapist Gökçen Erdoğan